DUNK!FESTIVAL :: Vijf redenen om naar het gezelligste nichefestival af te zakken

Beste liefhebber van postrock en aanverwanten, voel u het ook al kriebelen voor Dunk!festival? Dan hopen wij dat u uw combiticket al heeft aangeschaft, want die zijn al lang uitverkocht. Wat wil je, met een ijzersterk programma dat ook andere post-genres en meer te bieden heeft? Hieronder vijf goede redenen waarom de late beslisser toch nog een dagticket voor donderdag, vrijdag of zaterdag moet aankopen.

De sterke headliners

De headliners van editie 2014, toen het festival voor de eerste keer op de weide in Velzeke plaatsvond, zitten nog altijd vers in ons geheugen. Dat And So I Watch You From Afar, Ufomammut en God Is An Astronaut het publiek overdonderden, is een understatement. Vorig jaar waren Mono, Caspian en Amenra indrukwekkend. Inderdaad, de headliners op Dunk! zijn er altijd boenk op. Dit jaar zijn er de tweede passage van het immer energieke 65daysofstatic, het derde bezoek van This Will Destroy You, live nog altijd een prachtige luisterervaring en als kers op de taart Russian Circles. Mike Sullivan, Dave Turncrantz en Brian Cook gaven vorig jaar nog maar een verwoestend optreden in de AB. We hebben dan ook het voorgevoel dat Russian Circles zoals Amenra vorig jaar de perfecte climax van Dunk!festival zal zijn.

Méér dan postrock

Ook wat variatie betreft, zit u elke dag goed. Van de Poolse postrockbelofte Spoiwo over Nils Gröndahl, die met een viool en wat effecten een muur van noise opbouwt, tot het feest dat 65daysofstatic zal zijn op vrijdag. Op vrijdag kan u starten met de breekbare muziek van Illuminine, en laten overrompelen door de zware postrock van Kokomo. Ook is het uitkijken geblazen naar de psychedelische grooves van My Sleeping Karma. Op zaterdag kan u wegdromen met de triphop van Arms And Sleepers, de Belgisch-Duitse ambient van Herbstlaub en Dirk Serries: Microphonics. Maar het blijft niet rustig: er is ook de spannende postrock van Yndi Halda (goed voor een geweldig optreden 2013) en Collapse Under The Empire zal ongetwijfeld knallen.

De Consouling Stage

Op vrijdag wordt de Stargazer Stage van ’s namiddag tot middernacht omgetoverd tot de Consouling Stage, naar het Gentse platenlabel Consouling Sounds. Wie vreest voor donkere eenheidsworst, verdient een lap om de oren want variatie en intensiteit vormen de rode draad van het label. Charnia-zanger Thibaud Meiresone mag met zijn meditatieve eenmansproject Monnik van de zanger het podium openen. Daarna krijgen we loodzware mix van sludge en doom van Eleanora, de geluidsexperimenten van Barst, de onvoorspelbare jazz/noise van YODOK III — een van de hoogtepunten van het afgelopen Roadburn-festival — op ons bord. Alsof dat nog niet genoeg is zijn ook IIVII, het space ambient project van Josh Graham (Red Sparowes, A Storm Of Light) en CHVE, het kwetsbare soloproject van Amenra’s Colin H. Van Eeckhout, van de partij.

Het festival zelf

Een geslaagd festival zit hem ook in de kleine dingen. De legendarische afterparty’s (van Neil Young over gipsy tot de Vlaams schlagers), Ename van ’t vat, paella, de frieten van het legendary french fries team, chili con carne en gratis koffie zijn intussen onlosmakelijk met Dunk!festival verbonden. Reken daarbij nog eens de schitterende omgeving van Velzeke, ook bekend door de Romeinse site en de Paddenstraat in de Vlaamse klassiekers. En we hebben het al genoeg gezegd — overigens excuses voor onze cheesiness: dit is het gezelligste en vriendelijkste nichefestival van de aardkoot. Bovendien is alles tot in de puntjes georganiseerd. Zijn we nog niets vergeten?

Het publiek

Juist ja: het publiek! Een festival zou niets zijn zonder de trouwe opkomst. Op Twitter lazen we dat een Australiër al enkele vertrokken was voor een reis van 16.000 (!) kilometer uit Canberra. Een optreden bijwonen met leden van een Oostenrijkse of Chinese band die je zonet ontdekt hebt: de drempel tussen artiesten en publiek is gigantisch laag. Een praatje slaan met uw favoriete groep? Kan meteen aan de merchandise. “De verwachte opkomst is alles bij elkaar (inclusief artiesten, crew, pers,…) een kleine 1.000 man per dag. De capaciteit van de Main Stage is 1000, van de Stargazer 500 à 600 man. Opvallendste nationaliteiten zijn naast Australiërs ook Indiërs. Ik denk dat we mensen hebben vanuit elk Europees land. Er komen ook zeker weer mensen uit de Verenigde Staten”, aldus organisator Wout Lievens. Wedden dat u nog internationale vrienden gaat maken? Een dag Dunk!festival is beter dan een Erasmus-avontuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + 5 =