Enola’s concerttips: januari 2016

Met volle blijdschap kunnen we u meedelen dat de meerderheid van de Enola-redactie de eindejaarsfeesten heeft overleefd. Veenbessensaus in onze aderen, een rij kroketten in plaats van een dikke darm, en een ganzenlever waar het origineel ooit zat, en toch reeks optredens bijeen harken. De eerste bovenmenselijke inspanning van het jaar is een feit. Concertjaar 2016: we waggelen er aan!

Bobo Stenson solo + Antiduo ft. Eric Thielemans & Marek Patrman – donderdag 14 januari
SMAK, Gent

De 71-jarige pianist Bobo Stenson is een van de meest lyrische stemmen binnen de Europese jazz en een van de raspaarden van de ECM-stal. Nog nooit speelde de Zweed een soloconcert in ons land, maar dankzij de inspanningen van El Negocito komt daar eindelijk verandering in. Stenson tekent present voor een exclusief concert in het SMAK, in een double bill met een gloednieuw project van Antiduo (Seppe Gebruers en Erik Vermeulen), waarbij de twee pianisten in dialoog zullen treden met twee drummers: Eric Thielemans en Marek Patrman.

http://www.citadelic.be

Jason Isbell – 16 januari – Botanique, Brussel

Sinds Jason Isbell de Drive-By Truckers verliet, bouwde hij gestaag aan een eigen carrière. Zijn meest recente album Something More Than Free zorgde er in de Verenigde Staten voor dat hij ook doorbrak buiten de niche van de americana. Wat wij vooral van dat album onthouden is dat Isbell niet alleen een meester is in het bedenken van memorabele melodiën, maar als geen ander gevoelens en andere observaties weet te verwoorden. Kom zeker op tijd naar dit concert want het voorprogramma wordt verzorgd door de bijna even geweldige songwriter John Moreland.

http://www.jasonisbell.com/

Book of Air: vvolk – zondag 17 januari – Flagey, Brussel

Een concert waar je gerust bij mag gaan liggen? Je zal het niet zo vaak meemaken, behalve dan bij het collectief Book of Air, dat met haar muziek inspeelt op de tijdsbeleving van het aanwezige publiek. Book of Air bestaat eigenlijk uit twee verschillende projecten, het kwintet Fieldtone en het 18 koppen tellende vvolk. Dit grote ensemble zorgt telkens voor een unieke muzikale belevenis, met composities die fijngelaagd zijn en bijzonder traag bewegen en transformeren. Rek er gerust enkele uren voor uit, dat doen zij namelijk ook.

http://www.flagey.be

Henry Rollins ‘Charmingly Obstinate’ – 20, 21 & 29 januari – Het Depot (Leuven), De Roma (Antwerpen), De Spil (Roeselare)

We zitten intussen bijna met een volle 10 beurtenkaart, maar ex-vuurspuwer Rollins weet nog altijd niet van ophouden, en ook wij zitten maar al te graag op het puntje van onze stoel als nonkel Henry nog eens van wal steekt met een hypnotiserende monoloog van meer dan twee uur. Vier jaar geleden schreven we naar aanleiding van zijn machtige passage in Leuven nog het volgende: “(…) een waanzinnig bevlogen verteller, met een imponerende woordenschat, een trucklading metaforen, grappen en imitaties die hij allemaal even perfect uitvoert. Hij mag dan wel stellen dat hij niet zozeer grappig is als veel grappige dingen kan vertellen, maar die kunst beheerst hij dan ook tot in de puntjes.” Kortom: absoluut niet te missen.

http://henryrollins.com/tour

Lama Trio feat. Joachim Badenhorst – 22 januari – De Werf (Brugge)

Dit trio van bassist Gonçalo Almeida (die er een prachtig jaar op heeft zitten), trompettiste Susana Santos Silva (ook al en drummer Greg Smith trok vanaf dag 1, ergens in 2008, resoluut de kaart van een modern geluid. Hier geen duffe arrangementen of voorspelbare solo’s, maar een vernuftige combinatie van structuur, vrijheid en hedendaagse inkleding. De ene keer donker en claustrofobisch, de andere mysterieus en filmisch prikkelend. Na een aantal goed onthaalde albums op Clean Feed volgde vorig jaar een nieuw hoogtepunt, toen het trio de Belgische rietblazer Joachim Badenhorst, die hen live al eerder had bijgestaan, inviteerde voor hun nieuwste worp, The Elephant’s Journey, die vaag geïnspireerd is op een roman van José Saramago. De band klonk hechter en avontuurlijk dan ooit, waarmee het nu ook uitkijken is naar dit concert in de Brugse jazztempel.

https://lamatrio.wordpress.com/

Antwerp Judgement Night – 23 januari – Trix Club (Antwerpen, duuh)

In 1986 schoot Walk This Way van Aerosmith en Run DMC uit het niets naar de top van de wereldwijde hitparades. Het was de eerste samenwerking tussen hard rock en hip hop, iets wat toentertijd totaal onwaarschijnlijk leek, maar een onwaarschijnlijk succes werd. De volgende dertig jaar verschenen er wel meer rap en hardrock-samenwerkingen (de een al wat beter dan de andere, nietwaar Fred Durst?), maar de meest legendarische was misschien wel het compilatiealbum Judgement Night. Op de soundtrack van de gelijknamige film sloegen bekende rock- en rapartiesten de handen in elkaar, en schreven daarbij de ene klepper na de andere. Om het dertigste verjaardag van de vriendschap tussen hardrock en hip hop te vieren, deden enkele Antwerpse metalbands (Your Highness, Toxic Shock, Black Swarm, Incinerate en Mästürbätör) en rapcrews (Team Panini, NoMoBs, Halve Neuro feat. Loco & Batteraaf, Straathonden, Space Baby Flex & 10.000 Meta’s) de Judgement Night-truc nog eens over, en trokken de studio in onder toeziend oog van producers DJ 4T4 & Frank Rotthier. Het resultaat wordt op 23 januari in Trix voorgesteld met een uniek concert. Dus, afkomen batches!!!!

http://www.trixonline.be/

Lucinda Williams – 25 januari – AB, Brussel

Met een gloednieuw album onder de arm (The Ghosts Of Highway 20 verschijnt op 22 januari) komt Lucinda Williams voor een korte tournee — ampter 7 concerten — naar Europa. En laat Brussel nu net een van die stopplaatsen zijn. In die paar decennia dat ze ondertussen actief is heeft ze een oeuvre bij elkaar gepend dat tot de absolute top in de rootsmuziek behoort. Voor liefhebbers van doorleefde country. 

lucindawilliams.com/

Battle Pieces – maandag 25 januari – Gent Jazz Club, Gent

Slechts een handvol diehards trotseerden tijdens de laatste editie van Citadelic een heuse zondvloed om een van de meest begaafde trompettisten van de hedendaagse jazz en improvisatie aan het werk te zien. Hopelijk zijn de omstandigheden Nate Wooley iets gunstiger gezind wanneer hij eind januari langskomt in Gent Jazz Club. Zijn kwartet Battle Pieces – met Sylvie Courvoisier, Ingrid Laubrock en Matt Moran – kan alleszins gelden als een van zijn meest intrigerende projecten.

http://www.gentjazz.com

Holy Sons – 28 januari – JH Sojo

Emil Amos is niet enkel drummer bij OM en stichtend lid van Grails en Lilacs & Champagne, hij is ook al jarenlang actief in het intrigerende soloproject Holy Sons. De man bracht al een hele resem platen uit, waarvan vooral het onlangs opnieuw uitgebrachte Decline Of The West erg de moeite is. Bij eerdere passages als Holy Sons speelde Amos doorgaans solo, maar deze tour zal hij vergezeld zijn van een backing band. Dat belooft. U krijgt er bovendien de fijne psychrock van Golden Void zomaar bij!

https://holysons.bandcamp.com

Extreme Noise Terror – 29 januari – Het Bos (Antwerpen)

Een stukje grindcoregeschiedenis komt naar Antwerpen. Anno 2016 zijn we een en ander gewoon als het op ketelherrie aankomt, maar toen de generatie van o.m. Napalm Death, Unseen Terror, Heresy, Carcass en Extreme Noise Terror einde jaren tachtig z’n eerste releases op een nietsvermoedend publiek losliet, betekende dat niet minder dan een kleine revolutie in Decibelland. Zoals dat wel vaker ging bij dergelijke bands, wist ENT nooit de impact van zijn oudste werk te herhalen en waren de latere metal-georiënteerde platen vooral in een lesje in achter de feiten aanhollen, maar onlangs maakte een herboren line-up, met doodsstrot Dean Jones als enige resterende oerlid, wel een geslaagde, hondsbrutale comebackplaat, waarmee werd teruggekeerd naar de crust/grind van de hoogdagen. Nostalgie, maar dan met bloedspetters. Hopelijk.

http://www.hetbos.be/agenda/2016/1/29/#646

Joachim Kühn – 30 januari – Handelsbeurs (Gent)

Samen met zijn vijftien jaar oudere broer Rolf, maakte Joachim Kühn deel uit van een revolutie binnen de naoorlogse Duitse jazz. Aanvankelijk dook hij vooral op in combinatie met andere Europese (en Amerikaanse) zwaargewichten, en viel hij te horen binnen vrije improvisatie en andere avant-garde jazz, maar ook met meer gestileerde jazzvarianten en zelfs fusion. De laatste jaren legt hij zich echter steeds vaker toe op het solo- en duoformaat. Zo bracht hij nog niet zo lang geleden een prachtige duoplaat uit met de aanstormende Russische altsaxofonist Alexey Kruglov. Echt vaak is deze kwieke 71-jarige niet te zien in ons land, dus u doet er precies best aan om dit soloconcert ook op te nemen in uw concertmarathon aan het einde van de maand.

https://www.actmusic.com/en/Artists/Joachim-Kuehn

Venomous Concept – 30 & 31 januari – Magasin 4 (Brussel), Het Bos (Antwerpen)

Een all-star band uit de extreme vleugel van de metal en hardcore, die ontstond als, de naam zegt het al, een eerbetoon aan hardcorelegende Poison Idea. Met de ruggengraat van Napalm Death – drummer Danny Herrera en bassist Shane Embury (hier op gitaar) -, brulboei Kevin Sharp van wijlen Brutal Truth en bassist Dan Lilker van Nuclear Assault, S.O.D. en meer. Bracht slechts twee albums uit, waarvan de eerste nog met Buzz Osbourne en de tweede intussen ook al zeven jaar oud is, maar komt op geregelde tijden nog eens samen om een potje herie te maken. Sinds enige tijd met Johnny Cheeseburger (uhuh) van Malevolent Creation als vijfde man (en dat klinkt op de nieuwe plaat, die in aantocht is, ongeveer ). Een vorige passage in Aarschot (ergens in 2009?) was goed voor een ziedende muilpeer, en iets zegt ons dat deze veteranen nog altijd een zesde versnelling hebben. Twee kansen om dat te ondervinden! Opgelet: in Het Bos gaat ze al van start rond 18u.

https://www.facebook.com/Official-Venomous-Concept-150740511612469/

Okkyung Lee / John Butcher / Mark Sanders + Hearts & Minds – 31 januari – DE Studio, Antwerpen

Na een waanzinnig druk najaar – afgesloten met een memorabel festival – wordt de avontuurlijke concertreeks OORSTOF eind januari opnieuw op gang getrokken. De main course bestaat uit een unieke samenwerking tussen de Koreaanse celliste Okkyung Lee, de Engelse saxofonist John Butcher en diens landgenoot (en drummer) Mark Sanders, allen protagonisten binnen het internationale improvisatiemilieu. Maar eerst krijgt het publiek een portie Hearts & Minds op het bord, een trio met enkele usual suspects uit de Chicago scene: Jason Stein (basklarinet), Frank Rosaly (drums) en Paul Giallorenzo (keys). Reserveer alvast uw tafel bij de lieve mensen van SoundinMotion.

http://soundinmotionvzw.webs.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie − twee =