Enola’s Concerttips: December

November 2015, het is een concertmaand om zeer vlug te vergeten. We gaan er dan ook niet veel woorden meer aan vuilmaken, en in december gewoon doen waar we goed in zijn: concerten overal ten lande afschuimen op zoek naar blinkend goud tussen het slib. Peace, love & death metal!

Keenroh XL / Das Kapital – 2 december – Handelsbeurs, Gent

Anderhalf jaar geleden wonnen Jan Daelman en Thijs Troch (Keenroh) de prijs Jong JazzTalent Gent. Het eerste album volgde snel, de pas verschenen tweede werd er eentje met een negenkoppige bezetting die geplukt werd uit de Jupiler League van de Belgische jazz & impro. Het was niet enkel een enorme stap vooruit, maar meteen ook een visitekaartje van formaat. De band is met dit concert aan het einde van zijn concertreeks beland en zal op scherp staan. Mooie bonus is de andere helft van deze double bill: het Duits-Frans-Deense trio Das Kapital, dat uithaalt met een even virtuoze als geschifte combinatie van jazz, theater en anarchie en als een orkaan door het duffe jazzmuseum raast.

http://www.jazzlabseries.be/seizoen-2015-2016/keenroh-xl/

Duke Robillard – 5 december – N9, Eeklo

Duke Robillard was in 1967 één van de oprichters van de band Roomful of Blues. De naam zegt het al: Robillard is door en door bezeten van de blues. In het verleden speelde hij al samen met Bob Dylan, The Fabulous Thunderbirds en Dr John, en hij is op zijn 67ste nog steeds een veel gevraagd sessiemuzikant. Zijn missie: de mensen laten genieten van de muziek en ze doen dansen op de blues. En met gemiddeld 250 optredens per jaar lijkt dat nog goed te lukken ook. Bovendien brengt hij ook Alex Schultz mee, een meester in de rhythm & blues. Robillard en Schultz brengen gegarandeerd de temperatuur in de N9 tot ongekende hoogtes. Een niet te missen spektakel!

http://www.n9.be/nl/concerten/concert/the-duke-robillard-band-us

Winteroor – 6 december – KC BELGIE, Hasselt

Sinterklaas brengt dit jaar niet alleen speelgoed en snoep, maar ook een freejazzfestival. Liefhebbers van het vrije werk kunnen de eerste zondag van december terecht in Hasselt, waar SoundinMotion neerstrijkt voor het veelbelovende event Winteroor. Zeven concerten – met daarbij zowel gelegenheidsensembles, working bands als iconische groepen (Schlippenbach Trio!) – en meer dan twintig muzikanten, waaronder enkele namen die je toch minstens één keer in je leven moet gezien hebben. Fred Van Hove bijvoorbeeld, de nu 78-jarige Antwerpse pianist die tegenwoordig nog maar zelden op een podium kruipt, of Martin Küchen, die in Hasselt al voor legendarische passages zorgde met Angles 9 en All Included. Maar ook de jongere generaties zijn ruim vertegenwoordigd, met onder meer te Zweeds-Noorse Honest John en de trio’s Kaja Draksler/Gino Coomans/Onno Govaert en John Dikeman/Seppe Gebruers/Hugo Antunes.

http://www.soundinmotionvzw.webs.com

Benjamin Clementine – 9 december – AB, Brussel

Het verhaal van de 27-jarige Clementine is ondertussen gekend: Engelse jonge singer-songwriter verhuist naar Parijs en vindt daar al buskend zijn eigen stijl. Nog even een passage bij Jools Holland, eh voila, een nieuwe ster is geboren. Clementines verschijning, zijn unieke manier van zingen (de vergelijking met Nina Simone is nooit ver weg), en zijn introvertheid doen de rest. Dit is een jongeman met bakken talent, we hopen dat er snel een opvolger voor zijn eersteling At Least for Now mag komen. Ondertussen mijmeren we weg bij de jazzysongs die we al kennen. Dat de AB uitverkocht zal zijn, staat nu al buiten kijf, wees er dus snel bij.

http://benjaminclementine.com/

Mew – 11 december – STUK, Leuven

Terug na een veel te lange afwezigheid: Mew. Met oud-bassist Johan Wohlert opnieuw in de armen gesloten, maar gitarist Bo Madsen die tijdens deze reünietour alweer het hazenpad koos is een zekere volatiliteit niet uit te sluiten, maar één ding werd zowel ¬op Les Nuits Botanique, Best Keep Secret als Pukkelpop bevestigd: ook zonder overdonderende projecties blijft Mew een indrukwekkende band. Dat bewijst ook terugkeeralbum +- dat eerder dit jaar verscheen. Nu nog hopen dat de band deze keer wél iets langer dan vijftig minuten speeltijd krijgt.

http://www.mewsite.com/

Rodeo Winterfest – 12 december – Hangar 27, Edegem

De jongens en meisjes van Rodeoshows zijn al een vijftal jaar op onvermoeibare queeste om lokaal ondergronds talent op te snorren en op een podium te zetten. Pottenbrekers als Your Highness, Toxic Shock e, Brutus deden ooit hun eerste podiumervaringen op een Rodeoshow, en braken al regelmatig het kot af tijdens de Rodeofests, die twee keer per jaar de fine fleur van de vaderlandse heavy scene bij elkaar brengt. Het is dus altijd de moeite om te gaan snuisteren in de line-up naar nieuw geweld. Deze wintereditie hebben we met stip Grimmsons, Bones, Daggers, We’rewolves en vooral Psychonaut, die een stevige indruk nalieten op Desertfest, aangeduid. Neem daar een paar stevige headliners als hardcoreveteranen Reproach en Antwerpse deathmetallegendes Suhrim bij, en je kunt ongeveer inschatten hoeveel dafalgans je op 13 december gaat moeten innemen

https://www.facebook.com/events/440130232825501/

Dikeman / Noble / Serries – 12 december – De Singer, Rijkevorsel

Toen saxbeest John Dikeman, gitaarsjamaan Dirk Serries en drumfenomeen Steve Noble samen de studio in trokken, gebeurde dat in onvervalste impro-traditie zonder enige voorbereiding en zelfs eerdere ervaring als trio. De resulterende sessie – Obscure Fluctuations – werd prompt uitgebracht bij het gerenommeerde Oostenrijkse Trost-label en laat een imposant staaltje van radicale improvisatie horen. Compleet vrij en best een taaie brok om te verteren, maar ook voorzien van een collectieve focus die bewijs is van een gedeelde visie op muziek maken en het leven. Bij momenten verschroeiend intens, maar net zo vaak met een verrassende en hypnotiserende coherentie. Met dit concert wordt het album voorgesteld. Onmisbaar voor liefhebbers van het uitdagende werk.

http://www.desinger.be/programma/12-12-2015/dikeman-noble-serries

The Black Heart Rebellion – 17 december – Het Bos, Antwerpen

Het Gentse The Black Heart Rebellion heeft met zijn nieuwe plaat, *even adem happen* People when you see the smoke, do not think it is fields they’re burning een prachtig vervolg gebreid aan Har Nevo met exotische instrumentatie, sjamanistische songs, duistere sfeerschepping, folk, blues en dikke druppels psychedelica. De scheefste (maar wel gezelligste) concertzaal van Antwerpen is dus de ideale plek om deze adepten van de Church Of Ra aan het werk te zien. Want trippen in een bos, da’s dubbel plezant!

http://www.hetbos.be/agenda/2015/12/17/

Bachar Mar-Khalifé – 17 december – De Centrale, Gent

Na de aanslagen in Parijs is een relevanter artiest als Bachar Mar-Khalifé nauwelijks in te beelden: als kind weggevlucht van het geweld van de Libanese burgeroorlog, grotendeels opgegroeid in Frankrijk en met een muzikale taal die als vanzelfsprekend bruggen slaat tussen culturen, talen en religies. Zijn recent uitgebrachte derde plaat Ya Balad was alvast weer een voltreffer van jewelste. De trio bezetting waar hij momenteel mee tourt belooft veel goeds voor de liveversie.

https://soundcloud.com/bachar-mar-khalife-1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 17 =