Khing & van Banda :: Arman & Ilva: 1. Regina

Met Regina verschijnt het oudste verhaal van Arman & Ilva nu eindelijk ook in de prachtige reeks heruitgaven van Sherpa. Zoals steeds combineert men de strip met een schat aan informatie en oud archiefmateriaal. Sherpa toont de concurrentie nog maar eens hoe het moet, zoals Khing en van Banda dat in de jaren 70 deden.

In 2006 ging uitgeverij Sherpa van start met een ambitieus project, de Khing-collectie. Sluitstuk van die verzameling zou een heruitgave worden van de zestien delen van de reeks Arman & Ilva, die Thé Tjong-Khing samen met scenarist Lo Hartog van Banda in de jaren 60 en 70 maakte. Er werd van bij aanvang voor gekozen om de delen niet chronologisch uit te geven. Van verschillende verhalen waren immers nog niet alle pagina’s opgedoken en gaandeweg werd door het vele archiefonderzoek nog bijkomend materiaal gevonden, vooral over de eerste drie verhalen. Nu de heruitgave stilaan zijn einde nadert, komt met Regina het eerste deel van de reeks aan bod. Dit najaar zou dan ten slotte het tweede album Het Bevroren Verleden volgen. Daarmee zou het meest ambitieuze heruitgaveproject in jaren tot een mooi einde gebracht worden. Sherpa zal zo een van de meest markante stukken Nederlands striperfgoed opnieuw beschikbaar gemaakt hebben in een vorm die de kwaliteiten van de reeks alle eer aan doet.

In Regina komen Arman en Ilva tijdens hun vakantie terecht in een natuurwereld, ver van alle technologie die hen zo vertrouwd is. Toch blijkt ook in die wereld meer aan de hand te zijn. Alles lijkt gestuurd te worden door ene Regina. Wie is toch die enigmatische figuur? Uiteraard gaan Arman en Ilva op onderzoek. Regina zette meteen de toon voor de verdere verhalen in de reeks. Steeds wordt het verhaal een soort thriller waarbij de auteurs sterk aanleunen bij filmische technieken om spanning op te bouwen. Tekenaar Thé Tjong-Khing munt uit in sober, maar technisch perfect tekenwerk. Met beperkte middelen creëert hij een maximum aan sfeer. De interesse van Khing lag nooit in de technische hoogstandjes die bij science fiction komen kijken. Hij gaf alle aandacht aan zijn personages en dan vooral aan Ilva. In elk deel van deze reeks neemt een bekende fan het woord en in haast alle bijdragen wordt duidelijk dat Ilva voor heel veel jongens en mannen vroeger een soort van natte droom geweest moet zijn. Ook zoveel jaren later blijft Ilva een toonbeeld van sensualiteit door de elegantie van Khings tekenwerk.

Qua kleurrijke namen, moet scenarist Lo Hartog van Banda (1916-2006) zeker niet voor zijn tekenaar onderdoen. Hij schreef bijzonder veel verhalen voor diverse media, maar ook binnen de strip was hij niet voor één gat te vangen. In de jaren 50 werkte hij voor de toen bijzonder populaire Toonder Studio’s, nadien voor het tijdschrift Pep. Hij werkte aan heel verschillende reeksen tegelijk. Aan het einde van de jaren 60 richtte hij zijn aandacht echter meer naar televisie en werd Arman & Ilva zowat zijn belangrijkste creatie. In de jaren 80 schreef hij nog enkele verhalen voor Lucky Luke.

Regina is alleszins een sterke opener van de reeks. Door de extra achtergrondinformatie en het aparte Dossier Regina krijgen we nu meteen ook inzicht in de complexe ontstaansgeschiedenis van de reeks. Sherpa zorgt voor boeiende teksten en interessant archiefmateriaal. Arman & Ilva is een hernieuwde triomf voor Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda, maar ook een nieuwe overwinning voor uitgeverij Sherpa. Met Arman & Ilva brengt Sherpa dan ook niet minder dan een ode aan het Nederlandse striperfgoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht − twee =