Auladell :: Het Paradijs Verloren

Paradise Lost van John Milton. Wie leest dit enorme epische gedicht uit 1667 nog in de oorspronkelijke editie? De Spaanse tekenaar Pablo Alaudell maakte er een donkere en indrukwekkende graphic novel van.

Paradise Lost van John Milton is één van de grote klassiekers uit de Engelse literatuur. Dit epische gedicht verscheen inIn 1667 verscheen dit epische gedicht en maakte van Milton meteen van Milton een grote literaire naam. Erg lang kon hij niet meer genieten van zijn roem, want hij overleed in 1774. Het sterk bijbelseBijbelse verhaal over de zondeval en de zwakheid van de mens om te weerstaan met aan verleidingen te weerstaan is ondertussen vooral voer voor literatuurwetenschappers en ambitieuze leerkrachten geworden. Zowel de vorm als de inhoud maken van Paradise Lost een lastig te verteren brok. Daarom is het eens zo fijn wanneer het boek nog eens de inspiratie vormt voor een moderne bewerking. De Spaanse illustrator en stripauteur Pablo Alaudell werd gegrepen door het boek en zette het om in een lijvige graphic novel met zinderend tekenwerk.

Wat de teksten betreft, blijft Alaudell vrij trouw aan de oorspronkelijke, plechtstatige toon. Tegelijk voel je dat hij tijdens het maken van Het Paradijs Verloren gegroeid is als auteur. De tweede helft van het boek leest heel wat vlotter, waar de tekeningen in het eerste deel de tekeningen nog te sterk op zich blijven staan als statische illustraties, als aanvulling op de literaire, wat gezwollen teksten. Die evolutie is niet vreemd als je weet dat de auteur verschillende jaren aan dit boek gewerkt heeft.

Grafisch is Pablo Alaudell een klasse apart. Zijn ruwe, expressieve tekenwerk maakt gretig gebruik van de uitgebreide bijbelseBijbelse symbolentaal uit de beeldende kunsten. Zo evolueert Satan voortdurend tussen verschillende typeringen. Tegelijk verwerkt Alaudell die veranderingen in zijn tekeningen zodat het duidelijk blijft wie wie is. De donkere, geschilderde stijl sluit mooi aan bij het theatrale van de oorspronkelijke tekst. De luxueuze uitvoering die Sherpa voor dit album voorzien heeft, is niet meer dan gepast. Alaudell beperkt het aantal prenten per bladzijde, waardoor elke afbeelding voldoende ruimte krijgt om indruk te maken.

Pablo Alaudell is een tekenaar die zich voortdurend beweegt op de grens tussen het stripverhaal en de illustratie. Hij illustreerde eerder al een aantal klassieke prozateksten, maar werkte ook al eigen verhalen uit. Met Het Paradijs Verloren werkt hij een bestaand werk uit tot een eigen graphic novel. Het Paradijs Verloren brengt ook opnieuw de passie in een oud dichtwerk dat door de lezers van vandaag als saai en moeilijk leesbaar ervaren wordt. Alaudell trekt het verhaal los uit de al te strikt bijbelseBijbelse context en met zijn passie geeft hij het sleutelwerk van John Milton een nieuw leven. Het is een strip die vooral de liefhebbers van klassieke literatuur zal aanspreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 1 =