Khing & Banda :: Student Tijloos – Het Spiegeldoolhof

Thé Tjong-Khing tekende in zijn periode als striptekenaar heel wat pareltjes bij elkaar. Nu geeft Sherpa ook het ene verhaal uit dat Khing tekende over Student Tijloos. De tijd was niet mild voor Het Spiegeldoolhof, maar het blijft wel een relevante uitgave in de ontwikkeling van een echt tekengenie.

Als striptekenaar is Thé Tjong-Khing vooral bekend van de reeks Arman & Ilva. Nu de prachtige heruitgave van die reeks afgerond werd, komen ook de aparte gevallen in zijn oeuvre aan bod. Zo tekende hij voor Arman & Ilva onder andere één deel uit de reeks Student Tijloos, die Lo Hartog van Banda uitwerkte naar een idee van Marten Toonder zelf. Die had zelf eerder al een poging ondernomen met Jan Kruis om de reeks te starten, zonder succes evenwel. Banda liet het eerste deel tekenen door Gerrit Stapel. Ondertussen was de ster van Thé Tjong-Khing binnen de Toonder Studio’s aan het stijgen gegaan en werd het tweede deel van Tijloos’ verhalen aan Khing voorgelegd. Die begon vol enthousiasme aan dit scenario vol filmische knipogen. Gaandeweg begon Student Tijloos Khing echter zuur op te breken, omdat diens werkplanning zwaar overladen geworden was. Zo raakte hij dermate achterop op de deadlines en verloor hij gaandeweg zijn gedrevenheid voor Student Tijloos. Daarom werden de laatste stroken niet meer door Khing zelf getekend en wilde hij geen vervolg meer tekenen. Zo kwam opnieuw Gerrit Stapel ter sprake en wordt Het Spiegeldoolhof nu als een one-shot uitgegeven in de Khing-collectie van Sherpa.

Emiel Tijloos is een eeuwige student die in elk verhaal een andere studie uitprobeert. Op die manier verzamelt hij verschillende soorten kennis, daarbij aangemoedigd door zijn zeer aanwezige moeder. In dit deel gaat hij voor architectuur en wil hij uitzoeken wat de invloed kan zijn van een woning op haar bewoners. Zo raakt hij gefascineerd door een huis dat doorheen de jaren in totaal verschillende stijlen verbouwd werd. Met al die verschillende aanbouwen verbaast het dan ook niet dat er drie zussen in lijken te wonen. Ze lijken sterk op elkaar maar zijn allemaal heel verschillend qua karakter. Tijloos verliest zich meer en meer in het huis en zijn bewoners.

De fijne lijnen van Thé Tjong-Khing imponeren ook in dit vroege werk al. Toch leende hij hier nog erg sterk uit Amerikaanse films en romantische beeldverhalen, met erg statische pagina’s als gevolg. Toch is ook Het Spiegeldoolhof al een indrukwekkende grafische prestatie van de huidige koning van de Nederlandse tekenaars.

Lo Hartog van Banda was één van de meest populaire verhalenvertellers uit de tweede helft van de twintigste eeuw in Nederland. Zijn creatie Tita Tovenaar is voor een hele generatie Nederlanders (en Vlamingen) een nostalgische herinnering geworden. Hij schreef ook een massa strips. Het Spiegeldoolhof is zeker niet zijn sterkste werk. De figuur van de student als romantische verleider doet meteen gedateerd aan. Ook het trage tempo van het verhaal spreekt in de huidige tijd niet meer zo sterk aan.

Eén van de grootste sterktes van de Khing-collecties is de grote aandacht voor achtergrondinformatie. Ook in dit album staan weer enkele achtergronddossiers die meer inzicht geven in het werkproces van Khing en in de geschiedenis van de Toonder Studio’s. Voor Vlamingen is Toonder een vrij onbekende auteur. Dit dossier geeft meer inzicht in een belangrijk deel van de Nederlandse stripgeschiedenis. Het Spiegeldoolhof is vooral een boek voor de liefhebbers van Thé Tjong-Khing en voor zij die meer willen weten over de evolutie van het Nederlandse stripverhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 14 =