Khing & Banda :: Arman en Ilva: 3. Camilla

De heruitgave van Arman en Ilva is compleet. Camilla is een uitmuntend bewijs van de kwaliteiten van deze Nederlandse reeks. Tegelijk is het ook een zoveelste bewijs van de kwaliteiten van uitgeverij Sherpa.

Met Camilla verschijnt nu het laatste ontbrekende deel uit de reeks Arman en Ilva in de prachtige uitvoering van Sherpa. De reeks vormt het pronkstuk van de Khing-collectie, waarin Sherpa het stripwerk van Thé Tjongh-Khing wil bundelen. De afgelopen jaren werden alle delen in een schijnbaar willekeurige volgorde uitgegeven, telkens voorzien van gerestaureerde platen en een uitgebreid achtergronddossier. We lieten bij enola al verschillende keren onze waardering over een dergelijk initiatief blijken, via recensies van enkele delen. Nu de heruitgave voltooid wordt, kan er alleen maar lof zijn voor het monnikenwerk en het doorzettingsvermogen van Mat Schifferstein en zijn collega’s. Sherpa heeft een wat vergeten Nederlandse stripklassieker de uitvoering gegeven die hij verdient. De albums laten de kunst van Khing én scenarist Lo Hartog van Banda ten volle tot haar recht komen. Vandaag behoort Thé Tjongh-Khing tot de internationale top van kinderboekillustratoren, maar met Arman en Ilva wordt zijn verleden als stripmaker eer aangedaan.

Camilla is een typerend album. De karakters van Arman en Ilva worden perfect weergegeven en drijven de plot voort. De helden zoeken Camilla, Ilvas zus, op de groene planeet. Ze hebben elkaar lang niet gezien en Camilla antwoordde nooit op de brieven van Ilva. Camilla blijkt al snel onder invloed te reageren en niet vrijuit te kunnen spreken. Als buitenstaanders lijken Arman en Ilva terechtgekomen te zijn in een soort sectarische gemeenschap. Maar de realiteit blijkt ook hier weer genuanceerder te zijn dan dat. Zoals in elk album uit de reeks, is de maatschappijkritiek volop aanwezig. Hoewel de reeks eigenlijk science fiction is, staat de strip mijlenver af van de klassieke ruimtegevechten, ruimteschepen en buitenaardse wezens. Khing en Banda waren hun tijd ver vooruit, zoals ook deze keer weer blijkt uit het dossier achteraan in het album.

Aan het einde van de heruitgave is enige lof voor uitgeverij Sherpa zeker op zijn plaats. Het is niet verkeerd om Mat Schiffersteins huis van vertrouwen als een soort derde auteur van de strip te beschouwen. De zorg die aan de uitgave en aan het samenstellen van de voorwoorden en achtergronddossiers besteed werd, duidt op een grote passie voor het stripverhaal. Sherpa heeft Arman en Ilva de kans gegeven om in optimale omstandigheden te stralen als nooit tevoren. De Khing-collectie is nog niet afgerond, maar met Arman en Ilva is de grootste pijler van de collectie nu wel af. Dankzij de heruitgave heeft de reeks de afgelopen jaren bovendien een opmerkelijke herwaardering gekregen. Hierdoor kan de strip zonder blozen een plaats opeisen in de top van klassieke Nederlandse stripverhalen. Arman en Ilva is een grootse prestatie van twee getalenteerde stripmakers. Eindelijk is de reeks nu een grootse prestatie in een even grootse uitvoering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 + dertien =