Hallo, Mijn naam is Paul Smith :: Modemuseum Hasselt

Elke gevestigde kunstenaar schept zijn eigen mythe. Modeontwerpers, in ons tijdperk vaak mediasterren, zijn daarin niet anders. Een van de bekendste Engelse ontwerpers, Paul Smith, documenteerde zijn eigen legende. Het Modemuseum te Hasselt presenteert nog even de reizende expo rond zijn leven en werk.

Paul Smith. De naam staat in de modewereld gelijk aan een combinatie van traditie, creativiteit en moderne invloeden. Ook een beeld van innovatief design. Zijn plaats in de modewereld veroverde hij door te spelen met conventies. Curator Donna Loveday stelde een reizende expo rond Smiths werk en inspiratiebronnen samen vanuit het Design Museum London. Daarvoor vertrok ze vanuit de ontwerpers persoonlijke archief. Het Modemuseum in Hasselt slaagde erin de expo onderdak te bieden in haar gebouwen.

Paul Smith en zijn entourage komen in deze expo even verrassend uit de hoek als bij hun modedefilés. Bij het binnengaan van de eerste ruimte rijst een labyrint op, samengesteld uit de streeppatronen die een van de handelsmerken van Smith werden. In het midden staat een Mini-autootje volledig versierd met hetzelfde patroon. Aan de muur prijkt een impressionant aantal ingekaderde foto’s. Ze vormen slechts een klein deel van wat er op de muren van Smiths kantoor in Covent Garden hing. Ze gaan van eigen schilderijen over taferelen uit de modewereld tot foto’s van bekende vrienden zoals Andy Warhol en Yves Saint-Laurent.

Dat deze modeontwerper veel meer is dan enkel verpakking wordt duidelijk wanneer het ontstaan van zijn winkels en stijl aan bod komt. Van een winkeltje van drie op drie meter in een achterafstraatje van het Nottingham van 1970 sprong hij naar een eerste shop in Londen en vervolgens naar een eerste showroom in Parijs. Zes overhemden, twee truien en twee kostuums. Iedereen begint klein. Smith heeft een duidelijke filosofie. De mooiste ruimte in de expo is dan ook deze waar interactief en audiovisueel de denkwereld van de ontwerper uit de doeken wordt gedaan. Er duikt een beeld op van een kunstenaar pur sang. Iemand die schept via kleuren, kleurcontrasten en schakeringen. Iemand die buiten het alledaagse gaat.

Echt interessant wordt het wanneer de promotiemachine van de creatieve geest aan bod komt. Startend bij het belang dat fotografie heeft voor Smith. Hij neemt zelf alle belangrijke foto’s en is nooit zonder fototoestel op stap. Het verbaast dan ook niet dat de achttien winkels van de intussen internationale onderneming allen individueel aangepast werden aan lokale omstandigheden. Smith gooit hiervoor zelf voorstellen op tafel. Ook in Antwerpen is intussen een winkel te vinden. Naast kledij en hun eigen sfeer vind je er ook vintage, boeken en kunstobjecten. Hoewel Smith een hekel heeft aan modedefilés ontbreekt ook een indrukwekkende reportage van zijn zomercollectie van 2014 in Parijs niet in de tentoonstelling.

Hallo, Mijn naam is Paul Smith laat toe binnen te treden in de opvattingen, denkwereld en inspiratiebronnen van de kunstenaar. De opstelling geeft blijk van een visie op de modewereld, maar eveneens van een doordacht in beeld brengen van de creatieve processen die nodig zijn om er succesrijk in te zijn. Het hoofddoel van de samensteller is daarmee zeker bereikt.

Hallo, Mijn naam is Paul Smith loopt nog tot 16 augustus in het Modemuseum te Hasselt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 4 =