Myrddin :: Rosa de papel

Mi beso era una granada, profunda y abierta; tu boca era rosa de papel, of Mijn kus was een granaatappel, diep en open; jouw mond was een papieren roos. Met deze woorden van Federico García Lorca open je de hoes van Myrddins nieuwste plaat, waarin melodieën driftig vloeien als opgeschrikte gorriones (mussen) uit een saùco (vlierstruik) in bloei.

Twaalf nummers, samen goed voor tachtig minuten muziek. Heeft u even? Want deze Rosa de papel (papieren roos) is met z’n doornen als weerhaken niet zo onschuldig als ie voorgesteld wordt. Wie dacht dat flamenco zich uitsluitend beperkt tot Spaanse ciudades waar toeristen hun folkloristische honger proberen te stillen, dacht verkeerd. Ook in onze achtertuin schuilt een gitaartalent dat vingervlug zowel snaren als emoties weet te beroeren.

Myrddin De Cauter is de jongste zoon uit de De Cauter familie, die naam en faam vergaard heeft met zigeunermuziek, chansons en jazz. Een gezin waarin kunst een absolute levensnoodzaak was, het kloppend hart, de rode draad die de ochtend met de avond verbond. In Andalusië ging hij in de leer bij Manolo Sanlucar en Gerardo Núñez, enkele van de belangrijkste figuren uit de flamencowereld. Hoewel flamenco het overwicht draagt, hoor je Myrddin op zijn vierde plaat veel zijwegen inslaan. Hedendaagse flamenco of flamenco fusion wordt dit dan genoemd. Jazzinvloeden haalt hij uit zijn brede achtergrond, maar hij krijgt ook hulp van pianist Jef Neve, de Italiaanse saxofonist/fluitist Michael Campagna (José James, Jef Neve, Andy Gravish) en pater familias Koen De Cauter. Enkele andere namen: Alain Pérez, een Cubaanse bassist die aan de zijde van Paco de Lucía stond, Manu Masaedo, een jonge Spaanse percussionist die het podium al gedeeld heeft met Wynton Marsalis. En de volbloed flamencozangeressen La Susi en Alicia Carrasco. Niño De Pura is de enige andere gitarist op de plaat.

Veel muzikanten, dus ook veel mogelijkheden. De plaat wordt in duo geopend met “Altai”. We horen Myrddin en Jef Neve in een plagerige zoektocht naar dynamiek waarin experiment niet geschuwd wordt. Het duo keert terug in “Trompetas de la fama”, een nummer van George Brassens (originele titel: Les trompettes de la renommée) en in de afsluiter “Segundo Amor (second love)”.

In “Alma de la niebla” worden links en rechts zaden gestrooid waaruit mooie ideeën ontspruiten. En een tikkeltje in toom gehouden agressie, vuur vanuit het hart. Myrddin haalt voor “Tiriti tran Roxane” gitarist Niño De Pura erbij. Twee gitaren, vier handen en een waterval aan noten in een melodie waar je woorden en realiteit bij verliest. Hij kan als geen ander slaan om daarna te zalven. Zoals in het nummer dat naar zijn zus Vigdis genoemd werd. Een kwartier lang genieten van subtiele wendingen in de melodielijn met een gigantische climax naar het einde toe. U weze gewaarschuwd.

Myrddin zocht zijn teksten voor deze cd vooral bij Federico García Lorca. In de titelsong “Rosa de papel” wordt een vers als een mantra herhaald tussen pittige solo’s van Michael Campagna, Alain Pérez en Manu Masaedo. Opmerkelijk ook is de fantastische danseres Ana Llores die de taconeo danst, een erg ritmisch hakkengeroffel.

Het zou haast geen echte De Cauter-plaat zijn, mocht er geen plaats zijn voor een nummer van George Brassens of Guido Gezelle. Wie anders dan vader Koen past beter om Gezelles teksten te zingen? De familie bracht eerder al enkele cd’s uit met gedichten van Gezelle op muziek. “Mi corazón es como una flor (Mijn hert is als een blomgewas)” heeft een karakter van passionele flamenco en sacrale intimiteit gekregen.

Rosa de papel is een echt koesterding geworden. Voel je je het ene moment gewiegd als in een 19de eeuwse carrousel, dan wekken daarna opzwepende ritmes de goesting om accenten mee te klappen. Wie toegeeft aan dit lijvige cd’tje, geraakt gevangen in een passioneel kluwen van lyrische gitaarvirtuositeit en ophitsende ritmes. İOlé!

Myrddin speelt in intiem gezelschap; op 10 juli in Autrans (Frankrijk) op het Vercors Music Festival, op 8 augustus in Gouvy (Ferme Madelonne), op 9 augustus op Dranouter Festival en 21 augustus in Gooik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − 1 =