Enola’s concerttips: juni 2015

Ze zijn er weer: de concerttips! Elke maand grasduint enola door het oerwoud van liveconcerten, om er de beste krenten uit de pap uit te halen. Niet de meest voor de hand liggende optredens, maar we doen u de verborgen parels, toekomstige grootheden of misschien ook de mafste uitspattingen aan de hand. De dingen waar we op zitten te wachten en die we ook willen bespreken. Zo kan u niet meer zeggen dat u die maand niks hebt meegemaakt.

Goatsnake – 1 juni – De Kreun, Kortrijk

De stonermetalsupergroep Goatsnake herrijst uit de as, en daalt neer over de Broeltorens! Ontstaan uit de ritmesectie van het ter ziele gegane, maar legendarische The Obsessed, verenigde Goatsnake midden jaren 90 de talenten van Pete Stahl (Scream) en Greg Anderson (SunnO)))). De combinatie van Andersons ultralage gitaaruitbarstingen en Stahls krachtige, soulvolle stem, gearrangeerd in megalieten van nummers, deden de grondvesten van de stonerrock vijftien jaar geleden daveren op zijn grondvesten, maar hield het voor bekeken in 2004. Nu zijn er nieuwe optredens, én een nieuwe plaat (Black Age Blues) die een dag na het optreden uitkomt. U vindt ons aan de merchandise-stand!
dekreun.be/live/event/goatsnake/

Mikal Cronin – 2 juni – Botanique, Brussel

Debuteerde met Mikal Cronin, consolideerde met MCII en het dit jaar uitgebrachte MCIII. Je zou het niet denken, maar in Cronin schuilt een fantastisch songwriter. Combineer dat met het betere indiegitaarwerk en af en toe wat hulp van maatje Ty Segall, en je weet waarom je maar beter ruimte in je agenda maakt.
mergerecords.com/mikal-cronin

Mike Watt & The Missingmen – 3 juni – Het Bos, Antwerpen / 5 juni – Magasin 4, Brussel

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat D. Boon omkwam in een verkeersongeluk. Zijn oude kompaan Mike Watt bracht met zijn powertrio The Missingmen een paar jaar geleden de geest van The Minutemen terug tot leven op het album Hyphenated-Man met dertig korte, punkige rocksongs. Live staat Mike Watt nog altijd garant voor een ongedwongen en energiek optreden. Vorig jaar bracht hij een EP uit met Minutemencovers, dus met wat meeval krijgen we die nummers ook te horen. Het beste nieuws: u kan dit zelfs twee maal gaan aanschouwen, want ze houden zowel halt in Antwerpen als in Brussel.
hootpage.com/

Black Bombaim – 4 juni – Magasin 4, Brussel

Het is nog even wachten op hun nieuwe live album, waarop ze te horen zijn met Isaiah Mitchell van Earthless en freejazzsaxofonist Rodrigo Amado, maar volgende week kan u het uitmuntende Portugese jamtrio Black Bombaim al aan het werk zien in dé Brusselse undergroundtempel. Repetitieve grooves, elastisch gitaarwerk, psychedelische waas. Drugs zijn overbodig, een vliegend tapijt ontvangt u aan de inkom.
blackbombaim.com/

Föllakzoid – 8 juni – DOK, Gent

Bij wie anders dan Sacred Bones is dit trio getekend? De Chilenen van Föllakzoid maakten met III een van de beste hypnotiserende platen van het jaar. Zoals geen andere band kan Föllakzoid een stoofpootje maken van psychedelica, techno en krautrock. Fans van Neu!, Can en Kraftwerk zullen zich met andere woorden nu al in hogere sferen bevinden. Ook de opwarmer is eentje om u tegen te zeggen: het Antwerpse, al even kosmische trio Go March.
follakzoid.com/

Liturgy – 8 juni – AB Club, Brussel / 14 juni – 4AD, Diksmuide

Blastbeats! Burstbeats! Glockenspiel! Digitale doedelzakken! Overweldigende gitaren! Totale waanzin! De kompleet mesjokke New Yorkers van Liturgy hebben met hun nieuwe plaat The Ark Work met verve bewezen dat er wel degelijk een overtreffende trap van bombastisch is in de wereld van de black metal. Uitgespuwd door puristen, omarmd door de avonturiers. Want love them or hate them, die van Liturgy kunnen een waanzinnig pak spelen. De onwaarschijnlijk strakke ritmesectie onder leiding van meesterdrummer Greg Fox kan, samen met de kerkorgelrarpeggio’s van Hunter Hunt-Hendrix onwaarschijnlijke climaxen over het publiek doen uitstorten. Voor de durvers!
liturgy.bandcamp.com

Jenny Hval – 18 juni – Botanique, Brussel

Een van de opmerkelijkste doorbraken van de afgelopen jaren, deze Jenny Hval. Haar tweede langspeler onder eigen naam Innocence Is Kinky was nochtans geen hapklare brok: postmoderne mijmeringen over seks en identiteit in een onvoorspelbare spreidstand tussen avant-garde en alternatieve rock. Opvolger Apocalypse, Girl gaat alvast verder op hetzelfde élan en is nu al een van de meest intrigerende platen van het jaar. Geen idee wat het live geeft, maar het is sowieso het ontdekken waard.
jennyhval.com

Pissed Jeans – 18 juni – De Kreun, Kortrijk

Het furieuze Pissed Jeans speelt ook op de donderdag van Pukkelpop, maar staat ook op een donderdag in juni in De Kreun. Dit Amerikaanse kwartet brengt een gevaarlijke mix van enerzijds noise à la Shellac en The Jesus Lizard en anderzijds hardcore punk op zijn Black Flags. Hoofdingrediënten van hun explosieve live shows? Niets ontziende gitaaruitbarstingen en een heerlijk schreeuwende zanger. Dat het dak van de Kortrijkse concertbunker eraf gaat, staat nu al vast.
whitedenim/pissedjeans/

Natalie Prass – 19 juni – Botanique, Brussel

Na enkele jaren in de schaduw van Matthew E. White en Jenny Lewis vond Natalie Prass het welletjes: ze nam haar eigen soloplaat op, en stanste die tjokvol hartverwarmende soulpop en frivole arrangementen. Rhye meets Motown – kan tellen als elevator pitch.
natalieprassmusic.com

High On Fire – 23 juni – De Kreun, Kortijk

pletwals (de ~ (m.(v.)), ~en). Een pletwals is een voertuig/werktuig dat meestal in de wegen-bouw wordt gebruikt om steenslag, zand of asfalt te verdichten om zodoende een vlak oppervlak te verkrijgen. Bij het aanbrengen van asfalt op de weg, worden verschillende types pletwalsen gebruikt. In figuurlijke zin: alles vernietigende kracht, alles platwalsende beweging.
www.highonfire.net/

Reigning Sound – 24 juni – DOK, Gent

In de jaren negentig schreef Greg Cartwright garagepunkgeschiedenis met Compulsive Gam-blers en (vooral) Oblivians, een witheet rockende bende nozems die het beste uit 60’s garagerock combineerde met woeste punkfurie en rammelende tyfusherrie. Met Reigning Sound gaat het er net iets minder uitzinnig aan toe, maar werd de minder heftig in het rond spuitende adrenaline gecompenseerd door songschrijversambacht die intussen volledig open gebloeid is. Rock-‘n-roll herleid tot de soulvolle essentie.
www.mergerecords.com/reigning-sound

Beak > – 26 juni – Beursschouwburg, Brussel

Wanneer Geoff Barrow zich niet met zijn tuin, kinders of wat dan ook bezig houdt, durft hij wel eens plaat op te nemen. Met Portishead bijvoorbeeld of anders wel met Beak >, het krautrock geinspireerde trio dat in 2009 debuteerde met een titelloze plaat en in 2012 opnieuw van zich liet horen met >>. Of er een nieuwe plaat in het vooruitzicht ligt, blijft koffiedik kijken maar misschien kan u op 26 juni eens aan Geoffs mouw trekken?
beak.bandcamp.com/

Lightning Bolt – 27 juni – Het Bos, Antwerpen

Het concertseizoen van Het Bos wordt afgesloten met een knaller. En dat kan u gerust heel erg letterlijk nemen. Dit duo noiserockers blaast uw trommelvliezen aan flarden met maniakale drumlijnen, op hol geslagen basspel en een batterij versterkers die Doel 1, 2 én 3 zullen doen kreunen van miserie. Liturgy was voor de durvers, Lightning Bolt is voor de mafke-zen!laserbeast.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − twee =