The Van Jets :: Welcome to Strange Paradise

The Van Jets zouden er zonder de Rockrally ook wel geraakt zijn, alleen is het de vraag of ze dan even succesvol zouden zijn als nu. De nieuwe single “Welcome to Strange Paradise” was al direct hotshot bij Studio Brussel, en ook het nieuwe album kreeg heel wat aandacht.

Maar, laten we eerlijk zijn, de West-Vlamingen zijn er dan ook wel weer in geslaagd om hun vierde worp anders te laten klinken dan voorganger Halo. Voor de goede luisteraar is niet alles vreemd: het album zit nog vol catchy ritmes en gitaarriffs die aan het lijf plakken. Nieuw zijn de speelse synthesizereffecten die tot onze verrassing soms eerder angstaanjagend overkomen. Het theatrale is nooit ver weg.

Welcome to strange Paradise gaat over ons, onze Westerse wereld, en hoe we alles hier om zeep aan het helpen zijn. Maar in plaats van met een vermanend vingertje te zwaaien, vertellen The Van Jets ons dat we er moeten van genieten, zolang het nog kan. Wereldverbeteraars zijn het dus niet. Is dat erg? Bah, dat valt te bezien. Hoeveel kan je als individu veranderen als de corporates het toch voor het zeggen hebben. Is feesten dan niet beter? Vragen waar wij alvast geen pasklaar antwoord op hebben, en te oordelen aan de teksten op Welcome to Strange Paradise, zij ook niet.

The Van Jets willen niet gezegd hebben dat de nieuweling een conceptplaat is, maar toch klinkt ze redelijk consistent. Er is duidelijk over nagedacht, en de thema’s zijn redelijk gelijklopend: observaties van hoe we ons gedragen in dit paradijs. Dat het album zo gesmeerd en als één geheel klinkt, is zeker ook de verdienste van producer Leo Abrahams, die al eerder met Brian Eno en Paolo Nutini werkte.

Behalve het titelnummer, dat nu al grijsgedraaid wordt op nationale radio, is ook “Pink & Blue” een zomerhitje in spe. We zien de heen en weer wiegende handjes op de zomerse wei nu al voor ons. Gelukkig staan er ook weerhaken op dit album, die ervoor zorgen dat jong en oud dit album zal aanbidden. De rockliefhebber in u wordt op zijn wenken bediend met het bonkende “Sludger” en “Bad Call”. En ook “Lady Lazarus” blijft maar door ons hoofd malen.

Met dit album gaat de groep wel weer potten breken op de zomerse festivals. Hopelijk voor hen winnen ze vele nieuwe zieltjes, want hersenloos gitaarspel is allang niet meer aan deze band besteed. Benieuwd wat het vervolg gaat zijn? Wij ook.

Op 8 mei stellen The Van Jets hun vierde album voor in de Ancienne Belgique. Of het een groot feest wordt, hangt niet alleen van hen af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + twaalf =