Poison Idea :: Confuse & Conquer

Negen jaar na Last Will And Testament komt hardcore-legende Poison Idea, intussen alweer een paar bezettingswissels later, op de proppen met een nieuwe plaat die laat horen dat de oorspronkelijke vlam uit de jaren tachtig nog altijd levend is. Old school “raggen”, een goed half uurtje lang.

Wat een verhaal ook. Vanuit Portland, Oregon (eveneens thuisstad van the Wipers) creëerde Poison Idea een alternatief voor de punk van de Oost- en Westkust, en maakte en passant enkele kleine klassiekers van het genre. De eerste EP’s en albums Kings Of Punk (1986) en Feel The Darkness (1990) bevatten niet enkel van het vinnigste dat in dat decennium te beleven viel, maar illustreerden ook de transformatie van veel harcore punk in die tijd, met een beweging die een steeds toenemende verschuiving richting metal met zich meebracht.

Poison Idea had wel geen uitstaans met de gitzwarte introspectie van Black Flag of het politieke van The Dead Kennedys. Poison Idea draaide bovenal om overmatig hedonisme, met een legendarische drugs- en drankconsumptie. Wijlen gitarist Pig Champion was een kolos van meer dan 200 kilo die amper kon rechtstaan, zanger Jerry A. moest amper onderdoen qua omvang en consumptie, de band noemde een (uitstekende) liveplaat Dutch Courage naar de overmoed die je krijgt van een avondje buitensporig zuipen en droeg de song “A.A.” steevast op aan de uitvinder van tequila. EP Ian Mackaye, genoemd naar de grondlegger van de straight edge, kreeg de afbeelding van een opengesperde anus. Zo’n band, dus.

Maar daar moest dus een prijs voor betaald worden. Pig Champion overleed in 2006 en de band werd een duiventil van nieuwe leden die nooit echt op gang kwam. Tot nu, met een nieuw album op het Southern Lord label, en het vijfkoppige gezelschap nog steeds onder leiding van Jerry A., wiens stem amper verouderd is, en met oud-gitarist Eric ‘The Vegetable’ Olson terug aan boord. Het resultaat mag er alleszins zijn, want voor het grootste deel word je hier getrakteerd op een ouderwets vlamfestijn dat terugkeert naar de jaren tachtig, maar dan een stuk overtuigender dan je zou mogen verwachten.

“Bog” is meteen een knoert – wat zeggen we, een oplawaai – van een opener: vlugge straatpunk met vette gitaren, op het kruispunt waar Motörhead, Zeke en de oude Poison Idea elkaar tegen het lijf lopen. Attitude, energie en overtuiging in een gedreven verbond. Een dozijn stuks van dit kaliber en je zit met een instant classic. Zo’n vaart loopt het niet, maar als het gaspedaal wordt ingedrukt, dan klinkt het doorgaans zeer overtuigend. Zo sluit “Me + JD” aan bij het beste van OFF! (zelfs met dat melige melodietje erin verweven), net als het al even ontvlambare “Beautiful Disaster” achteraan de plaat.

De bombast van de piekjaren zit er ook nog altijd in. Net zoals “Plastic Bomb” Feel The Darkness op gang bracht met theatrale piano-intro, zo wordt dat ook nog eens herhaald voor “Psychic Wedlock”, dat een riff jat uit Black Sabbaths “Electric Funeral”, en vervolgens een huwelijk smeedt van venijnige punk en slepende metal, met een pompeuze riff die nog eens hernomen wordt voor de “Reprise” van het album. En zo slalomt de band zich een weg tussen punk met prominente hardrockinvloeden (“Trip Wire”, “I Don’t Know You”) en no nonsense gehak (“Cold Black Afternoon”, “The Rhythms Of Insanity”, dat bijna even melodieus als Bad Religion klinkt).

De gierende metalsolo’s brengen punkpuristen misschien aan het tandenknarsen, maar meer storend is de lange duur van sommige songs (ook overgenomen uit de metal). Bovendien moeten er ook nu weer een paar stinkers tussen zitten die de vaart uit de plaat halen. Zo klinkt “Hypnotic” als een veredelde demo (kartonnen drums!) van een vermoeiende garagepop-band vol hooligans, en is “Dead Cowboy” het soort zattemanscountry dat gegarandeerd aanslaat op feestjes waar (veel) te veel alcohol vloeit. Maar ze zijn in een minderheid, want tweederde van Confuse & Conquer laat een band aan het werk horen die misschien weinig nieuws te melden heeft, maar dat wel doet met een verrassende overtuiging en minstens één motherfucker van een song. Dat is genoeg voor aanschaf en om te kijken of ze het live ook nog kunnen waarmaken.

Poison Idea speelt op 15 mei in Het Bos, met Belgische crossover-trots Toxic Shock. In augustus speelt de band ook op Ieperfest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − een =