Jessie Ware :: Tough Love

Bestaat er een betere katalysator dan de liefde? Op haar tweede album toont Jessie Ware zich aan de wereld als een zelfverzekerde vrouw die de perikelen van de passie haast moeiteloos naast zich neerlegt. Met Tough Love levert ze een intense plaat af die ongetwijfeld een plekje in de komende eindejaarlijstjes verdient.

De afstand tussen Devotion, het debuutalbum van Ware dat amper anderhalf jaar geleden gekwelde zielen overal ter wereld een hart onder de riem stak, en Tough Love kon niet groter zijn. Op het eerste album hoorde je een getalenteerde soulzangeres die de kneepjes van het vak bijzonder goed kon toepassen. Een diepe en aandoenlijke stem die door je ziel kon snijden als een heet mes door boter. En toch, het grote pijnpunt op Devotion was vooral dat Jessie Ware niet Jessie Ware mocht zijn. Het album werd gereleaset in volle nasleep van de duizelingwekkende verkoopcijfers die Adele en Emeli Sandé haalden. Single “Wildest Moments” werd — jammer genoeg — afgestemd op een publiek schreiende bakvissen dat van echte liefde niet meteen veel kaas had gegeten. Niets van dat alles op Tough Love. Anno 2014 wordt Ware het podium opgeduwd als een soulvolle diva die de lacunes van het genre aanvult met minimalistische oplossingen die gestolen zijn van eigentijdse grootheden zoals James Blake en Jamie Woon.

Een liefdesverklaring op maat van volwassenen die al een aantal keer mochten proeven van oprechte passie is misschien de meest accurate manier om het album te omschrijven. Point in case; “Say You Love Me”, een meeslepend nummer waarin Ware haar ziel bij iedere ademstoot uitstort en je zo even stil doet worden. Regel na regel bouwt het nummer — aangedreven door een uiterst voorzichtige bas — op naar een climax waarin Ware een gedreven dialoog met de achtergrondzangeressen aangaat, een eeuwenoud trucje dat de warme gloed van Wares stem extra uit de verf doet komen. Meer van dat lekkers in “Tough Love”. De goed gekozen staccato die keer op keer invalt net voor het refrein in combinatie met de honinghese stem van de jonge, blanke zangeres zorgt voor een uitzonderlijk hoog muzikaal niveau. Er zijn op dit moment weinig zangeressen in het populaire segment die je als luisteraar zo minzaam rond hun vinger winden, maar het zou naïef zijn om het uiteindelijke resultaat helemaal op Wares conto te schrijven. Haast elk nummer op Tough Love werd meegeschreven én geproducet door Benny Blanco, BenZel, Ed Sheeran en Okumu, toppers die samen zowat verantwoordelijk zijn voor het gros aan de recentste successen uit de Britse singer-songwriterstal.

Ondanks de geringe inbreng van Ware tijdens het productieproces is het haar stem die het geheel doet kloppen als een bus. Net zoals Mark Ronson zijn tracks bouwde rond het stemgeluid van Amy Whinehouse, passen Okumu en co elke noot, trilling en pauze aan op basis van het bitterzoete timbre van hun hoofdrolspeelster. Tracks zoals “You & I (Forever)” en “Cruel” geven Ware bovendien ook de kans om uit te pakken met een meer toegankelijk geluid. Even geen nieuwbakken soul meer, maar pure en eerlijke popsongs zonder al te veel tierlantijntjes. Een complete tour de force is Tough Love echter niet geworden. Tot twee keer toe slaan Ware en haar team de bal zo grondig mis dat het album wat aan impact verliest. Al klopt het niet om “Champagne Kisses” en “Keep On Lying” af te doen als schoonheidsfoutjes . Beide nummers liggen perfect in lijn met de rest van het album maar doen de balans naar het kinderlijke aspect van het emotionele spectrum overslaan. Soit, het zijn twee nummers die vooral passen bij wat je op haar eerste album kon horen.

Met Devotion maakte Ware meteen kans op de Mercury Prize. Met Tough Love lijkt ze helemaal haar draai te hebben gevonden, maar lukt het haar voorlopig niet om dezelfde impact teweeg te brengen. Aan het einde van januari 2015 flaneert de Britse door Europa. Hopelijk heeft haar tweede album dan al wat meer deining kunnen veroorzaken.

Jessie Ware staat op 12/2 in Brussel. Er zijn nog steeds tickets te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 10 =