Wilbert Van der Steen & Marc Legendre :: Ayak + Por 1

Niet alle strips krijgen de aandacht die ze verdienen. Ayak + Por verscheen redelijk geruisloos. Nochtans schreeuwt de inhoud van deze kortverhalen erom gelezen te worden.

Net als bij proza geldt dat kortverhalen niet verkopen. Ook in strips is het een moeilijke job om korte verhalen in een album aan de man te brengen. Gelukkig krijgt uitgeverij Strip2000 hierin hulp van twee getalenteerde auteurs. De kwaliteiten van Marc Legendre werden de afgelopen jaren zelfs door de Vlaamse minister van cultuur erkend. Bovendien maakte hij met Amoras de bestverkopende stripreeks van de laatste jaren. Voor twee van de drie verhalen in Ayak + Por tapt hij uit een meer poëtisch vaatje. Alleen Peter en de Wolf werd door Van der Steen zelf geschreven, hoewel het scenario in het album toch aan Legendre toegeschreven wordt. In dit eerste album staan drie verhalen, waarvan het eerste meteen ook de titel van de reeks bepaald heeft. Drie heel verschillende verhalen, met tegelijk ook de hand van dezelfde auteurs. Kleine parabels waarvan Ayak en Por en de Mottige Theepot nog het meest weg heeft van een sprookje. Ondertussen maakten Van der Steen en Legendre al een tweede verhaal over Ayak en Por. Samen met scenarist Willem Ritstier werkt Van der Steen nu aan een mysterieverhaal, Luthon-Höge.

Met Wilbert Van der Steen heeft Marc Legendre een verborgen parel naar boven gehaald. Hoewel Van der Steen al in de veertig is, is Ayak + Por zijn albumdebuut. Gezien de pracht van zijn werk is dat haast niet te geloven. Zachte kleuren en een indrukwekkend lijnenspel maken zijn pagina’s tot echte pareltjes die recht uit een wat ouderwets kinderboek lijken te komen. Geloof ons maar, in dit geval is ‘ouderwets’ absoluut een groot compliment. Via ’s mans website ontdekten we trouwens ook zijn illustratiewerk en konden we al voorproefjes zien van zijn meest recente werk aan het vervolg op Ayak en Por en de Mottige Theepot en Luthon-Höge. Het lijkt alleszins ongelooflijk dat het talent van Van der Steen tot nu nagenoeg geheim is kunnen blijven. De enthousiaste reacties van het publiek op dit eerste deel van Ayak + Por wijzen erop dat hij meteen een schare fans gevonden heeft.

Voor Strip2000 betekent deze nieuwe reeks ook deels nieuw terrein. Tot nu toe waren ze vooral actief binnen het segment van de humorstrip. Tal van Nederlandse (en Vlaamse) gagstrips en avonturenstrips werden zo (her)uitgegeven. Voordien bestonden vele van die strips uitsluitend via voorpublicaties in bladen. Ayak + Por is toch heel wat zachtmoediger en poëtischer van aard. Hoera dus voor Strip2000, dat ook plannen koestert om onder meer een avonturenfonds op te starten en ook strips te gaan uitbrengen die zich op een meisjespubliek richten. Bj deze onze welgemeende dank voor het onder de aandacht brengen van Wilbert Van der Steen én sterk nieuw werk van Marc Legendre.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + zestien =