Wilbert van der Steen :: Salto & Ubba, boeken 1 en 2

'Salto & Ubba', Wilbert van der Steens soap opera in lhbtq+ ging van start in eigen beheer. De twee al verschenen delen zijn bijzonder geslaagd en zijn meeslepend, met innemende personages en herkenbaarheid die steeds om de hoek kijkt.

Salto & Ubba, Wilbert van der Steens soap opera in lhbtq+, ging van start in eigen beheer. De twee al verschenen delen zijn bijzonder geslaagd en meeslepend, met innemende personages en herkenbaarheid die steeds om de hoek kijkt.

Wilbert van der Steen maakte vanaf 2014 een opgemerkte entree in de stripwereld. Zijn virtuoze en vrolijke tekenwerk werd in de drie albums van Ayak + Por (op scenario van Marc Legendre) meteen opgemerkt en algemeen geprezen door lezers en pers. Nadien volgden de twee one-shots Zon en Licht die een ernstiger en realistischer toon hadden. Voor die albums schreef van der Steen ook zelf het scenario, wat hem ook opvallend goed afging. Beide albums werden ook fel gesmaakt door het publiek. Maar zoals het met losse albums vaak het probleem is, deemsterde de aandacht snel weg na verschijnen en waren er geen nieuwe delen meer om die aandacht opnieuw wat aan te zwengelen.

Salto & Ubba werd het volgende project van van der Steen. Achteraan het eerste boek gaat hij wat dieper in op die ontstaansgeschiedenis. Het liefdesverhaal van Salto en Ubba was al snel het uitgangspunt vanaf 2017, maar de uitwerking was in de jaren die volgden aan wijzigingen onderhevig. Tegelijk had van der Steen de ambitie om met zijn nieuwe strip de lhbtq+ de hoofdrol te geven, wat maar weinig gebeurt in oorspronkelijk Nederlandse (en Vlaamse) strips.

Salto is een creatieve, uitbundige artiest die zich volledig kan uitleven in burlesque performances. Zijn partner Ubba is een ondernemer die met zijn bedrijfje Sponge Poof volledig zijn eigen ding wil doen. In alles wat ze doen, krijgen we als lezer vanop de eerste rij een zicht op hun twijfels, ontgoochelingen en successen. Salto & Ubba wil een soap opera-gevoel hebben waarbij het leven van een koppel gevolgd wordt. Daarin slaagt van der Steen glansrijk. We leefden telkens weer mee met alles wat op het pad van Salto en Ubba terechtkomt. En zoals het bij een echte soap opera hoort, heeft van der Steen ook cliffhangers onder de knie. Zo kijken wij nu al heel erg uit naar het derde boek, waar van der Steen momenteel aan werkt.

Grafisch moet Salto & Ubba zowat het sterkste werk zijn uit zijn loopbaan. Alle personages zijn individueel mooi vormgegeven en acteren overtuigend in het verhaal. De kleuren zijn vrolijk en divers, maar van der Steen hoedt zich ervoor om, ondanks het exuberante en theatrale van heel wat scènes, de kleuren niet over the top te tillen en het menselijke van zijn personages altijd te laten primeren op de theatraliteit van de scène.

Na zoeken en schaven startte van der Steen een crowdfunding op voor het eerste boek van Salto & Ubba, dat uiteindelijk in 2021 zou verschijnen. Ook voor de opvolger werden via crowdfunding fondsen verzameld bij liefhebbers. Op die manier kon van der Steen de boeken onder de noemer Steenbook zelf uitgeven. Een crowdfunding als deze is een prachtig, maar tegelijk ook een wraakroepend initiatief.

Prachtig, in die zin dat een uitgebreide lijst aan individuele liefhebbers het werk van van der Steen voldoende overtuigend vindt om hier vooraf al een bedrag in te investeren. De beide campagnes voor boeken 1 en 2 tonen heel duidelijk dat die interesse er wel degelijk is. Tegelijk is het wraakroepend dat voor een kwalitatief sterke strip van een van Nederlandse meest begaafde stripmakers geen reguliere uitgeverij bereid gevonden wordt om deze uit te brengen. Uiteraard is het ook mogelijk dat van der Steen het proces zelf in handen wilde houden en het dus een eigen keuze is. Dan moet het toch wel gezegd worden dat een verhaal als Salto & Ubba een net iets meer voldragen afwerking verdient, waar uiteindelijk uitgeverijen sterk in zijn (of dat toch zouden moeten zijn).

Salto & Ubba is een meeslepende soap opera met boeiende en innemende personages en herkenbare situaties van frustraties en geluk. Dit is een strip die een zo breed mogelijk publiek zou moeten kunnen vinden. Hoewel beide boeken via een crowdfunding tot stand gekomen zijn, zijn ze momenteel allebei gewoon nog via de reguliere (strip)winkel te vinden.

8.5
Wilbert van der Steen

recent

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Star Wars – Visions: Seizoen 2

Lucasfilm en Disney leveren met dit tweede seizoen van...

Absynthe Minded :: ”Ik wil gewoon mooie dingen blijven maken, mijn fantasie gebruiken”

Een zondagsschilder: zo voelt Bert Ostyn zich op de...

Le Livre des Solutions

Er was een tijd dat Michel Gondry – die...

Sparta

Ulrich Seidl vertelt opnieuw een onconventioneel en provocerend verhaal....

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Wilbert Van der Steen :: Licht

Licht is én een vervolg op Zon (uit 2017)...

Van der Steen & Legendre :: Ayak + Por: 3. De ietsoloog

Met dit derde deel wordt Ayak + Por afgerond....

Wilbert Van der Steen & Marc Legendre :: Ayak + Por 1

Niet alle strips krijgen de aandacht die ze verdienen....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in