Cambré & Legendre :: Robbedoes Special: 1. Happy Family

Met Robbedoes Special maakten Charel Cambré en Marc Legendre een eerste Robbedoes van Vlaamse makelij. Ze tonen zich die zware taak zeker waardig met een hommage aan de vrolijke en onbezorgde albums van André Franquin.

Wie enigszins van strips houdt, kon er niet naast kijken. Dupuis lanceerde een Robbedoes-album dat voor het eerst door Vlaamse auteurs gemaakt werd, in eerste instantie ook eerst enkel voor de Vlaamse (en Nederlandse) markt. Deze Robbedoes Special past in het plan dat Dupuis met Robbedoes heeft om de aanwezigheid van deze held en zijn universum in de winkels te verhogen. Enkele jaren geleden lanceerde de uitgeverij al een nevenreeks waarin uiteenlopende auteurs de vrije hand kregen om een one-shot over Robbedoes en de zijnen te maken. Ook in 2017 hebben ze nog andere plannen, en Robbedoes Special past in dat plan, waarbij het vertalen naar de Franse markt tot de mogelijkheden behoort.

Auteurs Charel Cambré en Marc Legendre geven in elk interview duidelijk aan dat het initiatief voor deze nieuwe Robbedoes bij hen ligt. Zij stelden aan Alexis Dragonetti (CEO van Ballon Media) voor om iets met Robbedoes te doen en die zag dat meteen zitten. De eerste drie albums van Robbedoes Special zullen kort na elkaar verschijnen en één lang verhaal vormen. Na afloop zal bekeken worden of de reeks een vervolg zal krijgen met andere verhalen van Cambré en Legendre. De promotie rond dit eerste deel, Happy Family, werd heel actief gevoerd. Zeker het aspect dat het om een eerste ‘Vlaamse’ Robbedoes gaat, werd daarbij extra in de verf gezet. De resultaten zijn er dan ook. Voor het eerst sinds erg lang bezette een Robbedoes nog eens enkele weken een plek in de top 10 van de best verkochte strips.

De hamvraag was dan ook of Happy Family verder ging dan een promotioneel vehikel en ook echt een fijne Robbedoes-strip opleverde. Zouden Cambré en Legendre de geest van Robbedoes kunnen vatten? Ze zijn er alleszins in geslaagd een waardige Robbedoes-versie te maken. Ze kaderen hun verhaal duidelijk in de jaren ’50 of ’60, de glorietijd van André Franquin. Vooral de typische wagens uit die tijd maken het plaatje compleet. Ook de voorkeur van Marc Legendre voor gekke uitvindingen en dwaze vergissingen sluit aan bij het onbezorgde en vrolijke karakter van Robbedoes en Kwabbernoot uit die periode. Wat hun Happy Family ook zo’n fijne verrassing maakt, is het hoge tempo waarin het verhaal voortraast. Het hele opzet is een roadtrip van Robbedoes en Kwabbernoot die vermomd als gezin naar Zuid-Frankrijk moeten reizen om een belangrijke uitvinding van de graaf van Rommelgem af te leveren. Onderweg moeten ze tal van hindernissen overwinnen, wat ze in typisch breedvoerige Franquin-stijl doen.

Happy Family toont waarom Charel Cambré een van de grootste tekentalenten in Vlaanderen is. Wat ons betreft blijkt dat veel minder uit zijn stijl voor volwassenen die hij in Amoras gebruikt. Deze Robbedoes sluit aan bij actie en dynamiek van Jump en de grafische humor uit Cambrés gagreeksen rond de koninklijke familie. Robbedoes Special is het perfecte project voor Cambré, met een scenario dat zijn kwaliteiten ook perfect uitspeelt. Ook voor Marc Legendre is het een gelegenheid om nog eens de dwaze humor boven te halen. De laatste jaren werkt hij vaak aan volwassen en meer donkere projecten, waardoor het verfrissend is om de dwaze geest van de vroegere Ikke (Legendres vroegere pseudoniem) nog eens te voelen rondwaren.

Een uitvinding van de graaf met grote gevolgen, Robbedoes en Kwabbernoot die ter hulp snellen om het probleem van de graaf te helpen oplossen. Het verhaal is een lichtgewicht, maar toch voelen we ons na het lezen van Happy Family niet bekocht. Cambré en Legendre tonen zich Robbedoes meer dan waardig. Wat ons betreft mogen ze nog heel wat van deze onbezorgde en vrolijke verhalen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =