Rock Ternat houdt op te bestaan

Rock Ternat, het grootste najaarsrockfestival in Vlaanderen, houdt op te bestaan. Dat maakte de organisatie gisteravond op een persconferentie bekend.

De vzw De Nieuwe Retro, de beheerder van het festival dat 21 edities kende, wordt vereffend. De rechtbank verklaarde het dossier vrijdag ontvankelijk. De uitspraak volgt normaal binnen de twee weken. Oorzaak is de tegenvallende editie van 2013 waarvoor slechts 9.000 bezoekers opdaagden, daar waar Rock Ternat de jongste jaren altijd 12 tot zelfs 15.000 bezoekers wist te trekken.

Financieel was er in 2013 een tekort van 170.000 euro. Na aftrek van de eigen middelen van de vzw blijft een tekort van 69.000 euro.

‘De gerechtelijke ontbinding heeft tot doel alle leveranciers maximaal, objectief en snel terug te betalen’, zegt voorzitter Kim De Wever. ‘Er is ook nog een proces met de BTW-administratie, dat sinds 2008 aansleept. Het gaat om 80.000 euro die we betaalden, maar ooit hopen terug te krijgen. De uitspraak verwachten we pas in 2017.’

2014 wordt in elk geval een sabbatjaar. Of de toekomst een nieuw project inhoudt, dat is nog koffiedik kijken. ‘We duiken even onder de radar, maar de expertise verdwijnt niet’, klinkt het.

‘We kondigen nu het einde van Rock Ternat aan met veel spijt in het hart, maar een dergelijke financiële tegenslag komen we niet meer te boven’, aldus nog De Wever. ‘We budgetteerden altijd heel strak, zonder excessen. We werden ook steeds meer de speelbal van de boekingskantoren. Onze eigen impact op het programma was klein geworden.’

Rock Ternat heeft er na 21 edities een rijke geschiedenis opzitten, met onder andere passages van Channel Zero, Therapy?, Guano Apes, Axelle Red, Front 242, Machine Head en Biohazard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =