Blaudzun :: Promises of No Man’s Land

Het is alweer zes jaar geleden dat Blaudzun, bij de burgerlijke stand bekend als Johannes Sigmond, zijn titelloos debuutalbum met daarop rustige en akoestische luisterliedjes op de wereld losliet. Ondertussen is er heel wat water onder de brug gevloeid, want het vierde album Promises of No Man’s Land heeft een heel andere vibe, een waar elektrische gitaren, synthesizers en bombastische drums de boventoon hebben.

Eind december 2013 kondigde Sigmond onverwacht de komst van dit nieuwe album aan. Hij had het in alle stilte bij elkaar gepend, tussen het touren door. Zelfs de muzikanten die met hem meespeelden in de studio wisten niet waar hij mee bezig was of hoe het eindresultaat zou klinken. Blaudzun wou onbevangen en zonder druk werken, net zoals in 2007.

De titeltrack is meteen ook de eerste single. Een goede keuze, al vragen we ons af of het geen te hoge verwachtingen creëert, want niet alles op deze plaat klinkt even mooi en catchy. Het merendeel van de liedjes begint vrij beheerst, maar gaandeweg worden ze rustelozer, als een opwaartse spiraal volgestouwd met effecten. De eerste vijf nummers van het album vormen een geheel en zijn zeer gelijkend. Sigmond heeft bewust voor die volgorde gekozen, al wil hij niet van een conceptplaat spreken. Spijtig genoeg is de gelijkenis tussen de liedjes een zwak punt, want te veel van hetzelfde doet een mens naar verandering snakken. Die verandering komt er, gelukkig, in de vorm van Wasteland. Een dromerig nummer, dat veel minder op beats en keyboards drijft. Het is een verademing, een frisse lentebries, net op het moment dat je dreigt te verstikken.

Voor dit album werd eerst de muziek gecomponeerd. De teksten volgden later en staan volledig in dienst van de klanken. Wat maakt dat ze, alhoewel ze een boodschap uitdragen, niet altijd vlot, begrijpelijk of verstaanbaar zijn. Het gaat om flarden, mooie woorden en woordspelingen, maar samenhang is soms zoek. “Sandpainted Hips” of “Purple Painted Hills” klinken leuk, en dit laatste is duidelijk een verwijzing naar de Provence, waar de teksten hun vaste vorm kregen, maar veel meer dan dat is het niet.

Zelf geeft Blaudzun weinig of geen uitleg over de teksten, hij vindt dat muziek en tekst één geheel vormen, het moet voor zichzelf spreken. Hij snijdt nochtans onderwerpen aan die een uitgebreidere en intense discussie best kunnen gebruiken. Ook zo in Halcyon, met een poëtische getinte tekst als “White lies grow dark, they do”.

De sterke nummers zijn, behalve Promises of No Man’s Land vooral op de tweede helft van het album te vinden. De thema’s zijn redelijk zwaarmoedig; als je over machtmisbruik, of de situatie in de huidige maatschappij spreekt, maak je het jezelf niet altijd even gemakkelijk. Streets of Babylon is een aanklacht tegen onze huidige communicatie; we vertellen niks wezenlijks meer tegen elkaar. De tekst “See No, Hear No, Speak No” spreekt, ondanks het ontbreken van dat ene woordje, boekdelen. Hollow People/Kids around gaat over hoe we verbergen hoe de wereld echt in elkaar zit en hoe we onze kinderen liever leugens voorhouden.

Gelukkig is er nog afsluiter Wingbeat met de positieve tekst “Love keeps us from going wrong/ Are you coming along?”. Hierop zingt Sigmond zo rustig en ijl dat je bijna heimwee krijgt naar zijn debuutplaat.

Op muzikaal vlak valt er in het tweede deel van de plaat ook meer te beleven, de beats zijn minder dwingend, de muziek is gevarieerder en luchtiger. Ze vormen een beter tegengewicht voor de teksten.

Over de hoesfoto zal de komende weken zeker en vast genoeg inkt vloeien. Die foto dateert van 1978 en werd gemaakt door de Tsjechische fotograaf Jan Saudek. We zien een jong, naakt meisje, ze kijkt onbevangen en schijnbaar zorgeloos in de lens. Wat een contrast met het tijdperk waarin ze leefde, wanneer geluk zeker niet evident was.

Op Promises of No Man’s Land klinkt alles heel intens, hartverscheurend en dramatisch. Gelukkig is het echte leven niet altijd zo.

16/03/2014 – Antwerpen Calamartes festival
06/04/2014 – Gent Vooruit (uitverkocht)
12/04/2014 – Genk Little Waves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + 8 =