Hoopvol uitkijken met nieuwe Springsteen

Eerder raakte al bekend dat Bruce Springsteen tijdens de al bijna twee jaar durende Wrecking Ball-tournee regelmatig de studio indook om nieuw materiaal op te nemen. Het resultaat daarvan ligt sneller dan verwacht in de winkel. Al is al dat materiaal niet zo nieuw.

High Hopes, dat al op 10 januari in de winkel zal liggen, is immers niet zomaar een volledig nieuw studio-album, maar eerder een verzameling met ook oudere songs die opnieuw opgenomen zijn of voor het eerst in een studioversie op plaat belanden. Zoals de nieuwe liveversie mét band die hij tijdens deze tour speelde van “The Ghost Of Tom Joad”, oorspronkelijk een akoestisch solonummer van Springsteen uit 1995. Ook “American Skin (41 shots)”, dat al opdook op de reünieliveplaat Live In New York City uit 2001 krijgt een studioversie. Op Wrecking Ball was dat het geval met “Land Of Hope And Dreams”. Zo zouden er ook nog partijen van Clarence Clemons op High Hopes staan. Voorts is ex-Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello op acht van de twaalf nummers te horen.

Waaronder duidelijk op de eerste single en titelnummer “High Hopes”, oorspronkelijk een nummer van The Havalines en al eens gecoverd door Springsteen op de Blood Brothers-EP. Nog opvallend is dat de cover van “Dream Baby Dream” van Suicide, waarmee Springsteen doorgaans zijn concerten tijdens de Devils And Dust-tour afsloot, ook op de studio-release beland is. Ook “Just Like Fire Would”, een cover van The Saints die dit jaar sporadisch op de setlist opdook, wordt vereeuwigd op plaat. Een bont allegaartje dus, waarvan de tracklist leest als de speeltuin van Springsteen op tour. Springsteen voelde naar eigen zeggen tijdens de afgelopen tournee een energie als nooit tevoren, wat zich vertaalde in legendarische marathonconcerten van vier uur en meer. Of die energie ook naar een nieuwe plaat vertaald kon worden, weten we in het heel prille 2014. Dan weten we misschien ook of de aanzwellende geruchten dat Springsteen de Wrecking Ball-tour nog met een jaar verlengt, kloppen. Productiever is de 64-jarige Springsteen alvast nog nooit geweest.

De tracklist van High Hopes:

 1. High Hopes
 2. Harry’s Place
 3. American Skin (41 Shots)
 4. Just Like Fire Would
 5. Down In The Hole
 6. Heaven’s Wall
 7. Frankie Fell In Love
 8. This Is Your Sword
 9. Hunter Of Invisible Game
 10. The Ghost of Tom Joad
 11. The Wall
 12. Dream Baby Dream

“High Hopes”:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − vijf =