Deer / Movoco :: Floods

Deer en Movoco, twee bevriende beloftevolle bands uit West-Vlaanderen, bundelden de krachten voor een heuse split-lp — want vinyl is cool! De eerste band blaast je omver als een geluidsorkaan, bij de tweede lijkt het alsof je verloren loopt tijdens een mistige nacht terwijl een ijzige wind in de huid snijdt.

Deer komt uit het Kortrijkse, maar is nu gevestigd in Gent, en speelt stevige gruizelige noise met duistere klanken. We ontdekten de naam op een affiche samen met Raketkanon in Gent en met “Feed” was het trio meteen in staat om ons een mokerslag te geven. Ook de bijhorende videoclip herbergt een nietsontziende agressie. Movoco komt dan weer uit Nieuwpoort en klinkt wat introverter, maar daarom niet minder luid. Dat bewees de kennismaking met het drietal op het gezellige Swine Flu Festival in Machelen in maart dit jaar.

Dissonant, schreeuwerig en vuil zijn dan ook de eerste woorden die bij je opkomen bij het beluisteren van Deer; een beproeving voor het gehoor. Ook “Rats” barst van nihilistisch riffgeweld. De gitaarlijnen mogen dan wel door merg en been gaan, ze blijven bij momenten hangen. En dat is een pluspunt, want tijdens de eerste luisterbeurt lijkt dit meedogenloos kabaal al gauw iets te veel van hetzelfde.

Oh ja, als u de teksten van “Confusion” duidelijk verstaat, mag u ons een mailtje sturen! Neen, Deer zit duidelijk nog niet over zijn creatief hoogtepunt, voorlopig zullen vooral adepten van de vroege Sonic Youth en Lightning Bolt kunnen likkebaarden. Wie een beetje meer originaliteit zoekt, zal voorlopig nog op zijn honger blijven zitten.

Van hondsbrutale naar ultradonkere songs. Als je de langspeelplaat omdraait, hoor je een band die genoemd is naar het nummer “Movoco Synthaca” van de Belgische newwaveband Nacht Und Nebel. Dat Movoco verzot is op de duistere klanken uit de jaren ’80 zal dus niet verbazen. Belangrijke invloeden als Joy Division, The Jesus and Mary Chain en The Cure hoor je overduidelijk in elk nummer.

Maar ook de shoegaze van My Bloody Valentine herken je. In “Dark Quickly” worden de repetitieve trance-achtige passages bruusk onderbroken door felle distortion gitaren. “Dull” is nog meer bedwelmend, onder meer door de bassen die in een band van reverb onderdompeld worden. “Melting Consciousness” — onze absolute favoriet — start zeer hevig, lijkt halverwege meer de psychedelische toer op te gaan om ten slotte te eindigen in verzengende noise.

Zowel Deer als Movoco hebben al een strak groepsluid, maar soms is het nog iets te duidelijk waar ze de mosterd haalden. Het lijdt geen twijfel dat deze jonge bands binnen een paar jaar uit hun muzikaal hokje ontsnapt zullen zijn. Voorlopig zijn Deer en Movoco vooral live een ervaring, maar we zijn nu al razend benieuwd naar hun muzikale toekomst.

Ga ze dit jaar nog zien! Deer speelt op 28 november op het Autumns Falls Festival in DNA Brussel samen met Raketkanon. Op 20 december staan beide bands samen met Steak Number Eight, Raketkanon en Miava op Fête d’Hiver in Oostende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + 13 =