PUKKELPOP 2013: Oathbreaker :: Donderdag 15 augustus, Shelter

Met Oathbreaker had de organisatie in The Shelter een opener om u tegen te zeggen geprogrammeerd. Op papier leek de zwartgeblakerde hardcore helemaal niet evident bij klaarlichte dag, maar de Gentenaren waren meer dan krachtig genoeg om ons een dikke veertig minuten in een duistere roes te brengen.

Neen, de Gentse hardcoreband is niet zomaar een opwarmer. Tot dat besef kom je wanneer je omver geblazen wordt door “Origin” en “Glimpse Of The Unseen”, afkomstig van hun debuut Maelstrom. Voor de leken: Oathbreaker brengt een duizelingwekkende mix van razendsnelle d-beat hardcore, sfeervolle doom en ultradonkere black metal. Niet moeilijk om te geloven dat dit gezelschap boeiendere muziek maakt dan de gemiddelde hardcoreband vandaag.

Maar Oathbreaker heeft nu een tweede plaat uit, Eros|Anteros, en die klinkt nog intenser dan zijn voorgangers. De reden hierachter moet u maar zelf ontdekken, de plaat is sinds deze week verkrijgbaar. Met intro “Beeltenis” worden de nieuwsgierige festivalgangers naar The Shelter gelokt. En mede door de (iets) te luide geluidsmix lijken zij die de band niet kennen danig onder de indruk van het black metalgetinte “No Rest For The Weary” en het explosieve “The Abyss Looks Into Me”, waarin zangeres Caro Tanghe haar hels geschreeuw laat liggen voor een nachtegalenstem.

Maar eerlijk gezegd betekent een droge opsomming van nummers bij Oathbreaker, net als bij andere bands van de Kerk van Ra, niet zo veel, want de volledige set geldt. Het contrast tussen enerzijds ingetogen, meer atmosferische en anderzijds de hevige riff-meets-blastbeatstukken wordt volledig uitgespeeld om de live impact te vergroten. En het werkt. Hier en daar gaan enkele gevoelige zieltjes lopen door de waanzinnige razernij. Wij geven de volhouders groot gelijk, want Oathbreaker blijft muzikaal topklasse.

Reken daarbij nog eens de charismatische zangeres, een boomlange bassist die zijn basgitaar net als zijn lange haren wild om zich heen zwaait — zonder meer een indrukwekkende verschijning –, een imponerende, onvermoeibare drummer en een gitarist die non-stop vlijmscherpe riffs uitspuwt: Oathbreaker is duidelijk een band die zichzelf bloedserieus neemt. Zo’n duister gezelschap net na de middag op een groot festival zien, was dan ook een speciale ervaring. En ook voor wie de band al jaren kent, want hoe vaak je de band ook ziet, Oathbreaker zal je altijd doen duizelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + 16 =