DOUR 2013: Converge :: Vrijdag 19 juli, Cannibal Stage

De meeste heavy groepen op Dour zijn gevestigde waarden, maar daarom niet minder indrukwekkend. Een halfuur nadat Amenra het publiek in een donkere trance brengt, is het de beurt aan Converge om datzelfde publiek brutaal knock-out te slaan. Ondanks de maar licht gewijzigde setlist is het concert van de legendarische band opnieuw een mokerslag.

Zo wordt Converge stilaan een beetje de Slayer van de hardcorescene. Het is dan ook een band die altijd, maar dan ook altijd, het kot zal afbreken. Zolang de songs er zijn en de bandleden leven, zal dat zo zijn. Net als Slayer jagen de Amerikanen er tijdens een set zo veel mogelijk songs aan een hels tempo door. Groot verschil: Converge heeft al bijna vijftien jaar een stabiele line-up.

Op Ieperfest vorig jaar heerste er een lekker opgefokt sfeertje, maar moesten band en publiek tegen een barslecht geluid opboksen. Zijn passage enkele maanden later in de Magasin 4 — waar we niet bij waren — was ongetwijfeld ook een regelrechte kopstoot. Op Dour zitten de mokerslagen van drumbeest Ben Koller, de helse schreeuwen van zanger Jacob Bannon, het complexe riffwerk van Kurt Ballou en de imponerende bassen van bassist Nate Newton vrij goed in de luide geluidsmix (Wie Schauvliege? Waar Schauvliege?). Converge hakt met andere woorden genadeloos in op ons gehoor.

Enig minpunt van het optreden: het feit dat ook in de Cannibal Stage hekken en een grote ruimte afstand creëren tussen band en publiek. Voor pakweg een techno-dj maakt dat niet veel uit, voor een hardcoreband die leeft van een intense interactie met het publiek wél.

Daar hebben we gelukkig tijdens de onbetwiste climax “Worms Will Feed/Rats Will Feast”, een van de meest down-tempo en donkere nummers van de band, niet zo veel last van. Maar dit is allerminst een rustpunt. Bannon nodigt ons andermaal uit om de nekwervels aan flarden te zwaaien.

Tijdens veel snellere nummers als “Dark Horse”, “Aimless Arrow” en “All We Love We Leave Behind” blijft er van de voorste rijen alleen een gevaarlijk kolkende mensenmassa over. Dit zijn allemaal voorbeelden van conventionele hardcore-nummers met tegendraadse melodieën en compleet geschift drumwerk. Voor sommige metal- en hardcorefans misschien een beetje te veel van het goede, voor ons is Converge het summum van extreme muziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − negen =