WERCHTER 2013: Frank Ocean :: Zaterdag 6 juli, The Barn

Dat Frank Ocean een grote is. Een hele grote kan worden en met Channel Orange de beste Prince-plaat sinds Sing O’ the Times afleverde: het is niet de eerste keer dat we het zeggen. Of u het gelooft, is een andere zaak, maar wie zaterdagavond in The Barn stond, zal begrijpen waarom. Tenzij u naast bezopen Duitsers of Hollanders stond (of er zelf een was) die het niet zo begrepen hadden op de subtiele soulsfeer die Ocean en zijn band opbouwden.

Want Frank Ocean nam zijn tijd om volledig zijn eigen ding te doen. Opkomen op een donker podium en ver van enige spotlight een nieuw nummer zingen bijvoorbeeld, zonder contact te maken met het publiek. Dat publiek laat zich niet kennen, reageert enthousiast op “Novacane”, “Super Rich Kids” (helaas zonder Earl Sweatshirts rap) en zingt uitbundig mee met “Thinking ‘bout You”, maar krijgt daar pas erkenning voor wanneer Ocean voorstelt om de ‘oh oh ows’ uit “Lost” mee te zingen.

De prachtige torch songs “Forrest Gump” en “Bad Religion” worden vanuit een zetel gezongen, waarna de volledige 9 minuten van het fantastische “Pyramids” gespeeld worden en The Barn ontploft. Ocean bedankt de uitzinnige eerste rijen met een op verzoek en a capella gezongen flard “Swim Good”. Dat Ocean nog niet over een rugzak hits bezit om een dan al geweldig concert tot legendarische hoogten te tillen, is meteen de enige kritiek die we hebben.

Een slim gekozen cover of twee waren nog welkom geweest en iets meer interactie met het publiek had ook gemogen. Ocean is nog jong en hopelijk is hij goed omringd en beseft hij dat hij zich met zijn volgende album en de komende concerten zal moeten blijven bewijzen, wil hij niet de nieuwe D’Angelo worden. Maar eigenlijk is dat detailkritiek. Wie met anderhalf album onder de arm al zo’n concert zonder saaie momenten kan neerzetten en zijn prachtige stem zo beheerst en gevarieerd weet te gebruiken, zou een van de allergrootsten moeten worden. Dit concert doet het beste voor de toekomst vermoeden en doet uitkijken naar een uitgebreider zaalconcert in de AB of het Koninklijk Circus, waar de zorgvuldig opgebouwde sfeer nog beter tot haar recht komt. Intussen cruisen we net als vorig jaar met de ramen open en Nostalgia, Ultra en Channel Orange op de autoradio doorheen de zomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + vijftien =