Patty Griffin :: American Kid

In Amerika heeft Patty Griffin al een rijke staat van dienst: ze werd gecoverd door en heeft meegezongen met enkele groten der aarde, zoals onder meer Solomon Burke en Emmylou Harris. Ze heeft bovendien ook al een stuk of zes albums gemaakt, waarvan de laatste drie zo goed als essentieel zijn. Haar laatste album, Downtown Church, was een indrukwekkende ode aan de gospelmuziek en ook opvolger American Kid staat in het teken van Amerikaanse roots-muziek.

Patty Griffin schreef American Kid nadat ze te weten kwam dat haar vader op sterven lag: het album gaat dan ook over zijn leven als een WOII-veteraan die in het onderwijs stond en zeven kinderen heeft opgevoed. In dat opzicht is afsluiter “I’m Gonna Miss You When You’re Gone” bijzonder aangrijpend, een rokerige swing blues dat vooruitkijkt naar het verlies dat nog komt: “The secrets that you keep/Will be things I’ll never know/But I’ll still miss you when you go”.

Ook elders op het album komt Amerikaanse folk terug, zoals op opener “Go Wherever You Wanna Go”, dat voortschrijdt op het tempo en de melodie van een protestsong van Woody Guthrie terwijl “Mom & Dad’s Waltz” een eigentijdse cover is van jaren ‘50 country-icoon Leftie Frizzell. “Don’t Let Me Die In Florida”, waarop Patty Griffin ernstig met haar stem uithaalt, voert dan weer het tempo op maar blijft jammer genoeg steken tussen retro-klassiek en pastiche.

Echte uitschuivers zitten er echter niet bij op dit album, daarvoor is Griffin teveel een vakvrouw die precies weet hoe ze in niet meer dan drie strofes een hele wereld kan oproepen (daarvoor verwijzen we u ook door naar bijvoorbeeld “Top Of The World” of “Burgundy Shoes” uit vorige albums). Dat gezegd zijnde beklijft “Wild Old Dog” niet, ondanks een pakkende melodie, omdat de centrale metafoor van God als zwerfhond een (wandelend) cliché is. Het ondeugende Ierse dronkenmans-walsje “Get Ready Marie” over haar grootouders die ook ooit als konijnen te keer zijn gegaan, valt dan weer net iets té licht uit.

Dat zijn echter details. In tijden waar de Adeles de plak zwaaien in de muziekwereld, vraagt een mens zich af hoe het kan dat iemand als Patty Griffin, iemand met zo’n forse stem die zo treffend en origineel schrijft, in onze contreien nog steeds onbekend is. De laatste twee jaar kwam ze hier vooral in beeld dankzij haar vriend Robert Plant, als achtergrondzangeres bij diens Band of Joy tour. Op dit album zingt hij dan weer op drie nummers mee die doen denken aan zijn samenwerking met Alison Krauss.

Het is prachtig om te horen hoe goed Plant en Griffin bij elkaar passen. Op “Highway Song”, een nummer dat ze samen schreven, rekken ze het landschap uit tot een eenzame snelweg onder de sterren, een eindeloos uitzicht zonder horizon. In het Oosters getinte “Ohio” drijven ze in de woordeloze stukken naar een onzekere oever, zonder ooit aan te komen. Het zijn breekbare hoogtepunten met de stemmen van Griffin en Plant als koorddansers in het duister, vol verlangen naar een toekomst die onzeker en wankel in de horizon ligt.

Griffin heeft een uitstekende voeling met Amerikaanse folkmuziek en gebruikt het verleden om met onvoorspelbare en trefzekere liedjes de geschiedenis van haar vader, van haar familie en van de wereld rondom te vertellen. “Not A Bad Man” is een beklemmend portret van een oorlogsveteraan dat net zo goed van Bruce Springsteen had kunnen komen en tot op de dag van vandaag (jammer genoeg) relevant blijft. De piano-ballade “Irish Boy” heeft in de kelder van Tom Waits liggen rijpen en beschrijft gedetailleerd haar vader die na de oorlog thuiskomt en met meisjes danst, zich te pletter drinkt en op een betere toekomst hoopt.

American Kid telt als één van de beste platen van Patty Griffin en misschien wel één van de beste Amerikaanse folk-albums van dit jaar. Dit album bevindt zich, zoals een boek van Toni Morrison, op de dunne grens tussen het gemeenschappelijke en individuele verleden. Muzikaal gaat Patty Griffin de dialoog aan met gospel, blues en country, tekstueel beschrijft ze persoonlijk verlies en haar familiegeschiedenis in een brede, socio-historische context. American Kid slaat de brug tussen vroeger, nu, en wat nog komt, tussen wat verloren is gegaan en wat niet vergeten mag worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 2 =