Eels :: Wonderful, Glorious

Tien platen ver, en Mark Everett heeft al een oeuvre bij elkaar geschreven waar velen pas bij de valavond van hun carrière aan toe zijn.

De vorige platen van Eels waren neerslagen van alle rampspoed in E’s leven (Electro-Shock Blues, End Times), hij maakte een meesterwerk en misschien wel de ultieme Eelslaat over zijn jeugdjaren (Blinking Lights), schreef in een biografie ook nog eens alles van zich af, maakte een documentaire over zijn vader en vatte drie jaar geleden alles samen in een trilogie die al de muzikale facetten van Eels belichtte. Dat heeft E de afgelopen zeventien jaar gedaan: nu eens terugblikken — soms diep weemoedig en neerslachtig, soms sarcastisch en mild ironisch — dan weer vooruitblikken. En quasi altijd raak. De vraag rijst dan ook: wat nu nog?

Op platen als Daisies Of The Galaxy en in minder geslaagde mate Tomorrow Morning omarmde hij het leven alsnog. What doesn’t kill you, makes you stranger, of zoiets. Dus nogmaals: wat nu? Heeft E stilaan niet alles verteld? Kan hij muzikaal nog verrassen? Alvast één grote verandering op Wonderful, Glorious is dat Eels voor het eerst sinds de beginjaren weer een echte groep geworden is, gesmeed tijdens de laatste twee uitstekende tournees. E dook met z’n puike begeleidingsband de studio in, wisselde ideeën met hen uit en nam de hele zooi op een maand tijd op.

Het resultaat is een oerdegelijke, wat gruizige en rommelige rockplaat waarop het spelplezier door de speakers knalt. Wonderful Glorious verovert na enkele luisterbeurten een apart plaatsje in E’s oeuvre. Elementen van vorige platen zijn als dikke broodkruimels over de plaat gestrooid (wat anders), maar E’s tiende is geen broer of zus van een der negen voorgangers. De meeste gelijkenissen zijn nog te trekken met Hombre Lobo. Zeker wanneer E in de spannende opener “Bombs Away” het weer op een wolvenhuilen zet, al is het deze keer niet uit verlangen, maar uit (levens)lust. Wonderful Glorious is als geheel echter wat vuiler.

“Bommen los” (zie ook de cover) lijkt het devies te zijn, en dat legt de lat van de eerste helft van de plaat na enkele luisterbeurten ontzettend hoog. Net als “Bombs Away” smeekt “Kinda Fuzzy” om een stampende, dampende live-uitvoering. Nieuwe single “New Alphabet” is mee van het beste van Eels sinds Blinking Lights: “You know what? I’m in a good mood today/Well I’m so happy it’s not yesterday/Man it was brutal, but it’s all in the past/It’s good to know that it don’t have to last” klinkt het na een korte, mooie muzikale epiphany tussen de gruizige blues en rammelende rock in. Een Eels-classic in wording.

Net als het titel- en slotnummer, waarin E uitgelaten klinkt als nooit tevoren (suits you, sir) op een licht epische climax die het gros van Tomorrow Morning de overbodigheid in blaast. Nog eentje? Het bloedmooie “On The Ropes”, zo’n overpeinzende ballad waar E een patent op heeft. En ten slotte ook nog “The Turnaround” (“You’re all gonna be sorry/When I leave town/And get it together/For the turnaround”), met een straffe, geduldige opbouw naar een rauw orgelpunt. Mooie oogst.

Ware het niet dat er op het laatste derde van Wonderful, Glorious enkele useless trinkets staan. “Open My Present” is pretentieloze maar bovenal oppervlakkige boel waar het lichtjes vergeten Shootenanny! bol van stond, “You’re My Friend” reikt terug naar de elektronica van de voorganger en doet angstvallig besluiten dat E daar maar beter uit de buurt van blijft, “I Am Building A Shrine” is een doorslagje van “Oh So Lovely”.

Wonderful, Glorious is een plaat waarop E meer dan ooit afstand neemt van alle ellende van weleer. Maar goed ook, want uitmelkerij loerde om de hoek. Het is zo’n plaat waarvan al vlug gezegd wordt dat de band in kwestie er nog zo’n tien mag maken, tot hij het daadwerkelijk ook doet. Maar voor nu overstijgt Wonderful Glorious de herhalingsoefening, voegt het enkele waarschijnlijke Eelsclassics toe en zou het live wel eens kunnen knallen. Als elke volgende plaat van de bijna 50-jarige Everett dat niveau nog haalt, heeft hij over zoveel jaren eindelijk iets om eens tevreden op terug te blikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + achttien =