Holy Other :: Held

Onze favoriete ep van vorig jaar stond op naam van Holy Other. With U duurde amper 22 minuten, die toch volstonden om zich te profileren tot rijzende ster aan de hemel van het witchhouse-firmament. Met de druk van de verzamelde muziekpers die vol verwachtingen over zijn schouder meekeek, levert hij een jaar later zijn eerste langspeler af.

Holy Other hult zich in de anonimiteit, wat perfect past in het plaatje van het hele witchhouse gebeuren. Want net als geestesgenoten How To Dress Well en Balam Acab is Holy Other een schuchtere kerel die zijn muziek — een mix van tergend trage, lome R&B-beats, verknipte stemmen en allerhande duistere geluiden — voor zich wil laten spreken. Holy Other gaat echter nog een stap verder door zijn identiteit geheim te houden, zo blijft het gissen of de jonge snaak van Manchester, dan wel van Berlijn afkomstig is. Bovendien treedt hij steevast op met een kap op zijn hoofd. Al gaf hij recent in een zeldzaam interview te kennen om dat laatste af te zweren en voortaan zijn ware gelaat te tonen.

Die kentering gaat samen met het humanere, warme geluid van Held. Schreven we na zijn doortocht in de Ancienne Belgique eerder dit jaar nog dat Holy Other vooral de housekant van witchhouse belicht, dan laat hij de beats hier vaak voor wat ze zijn, ten voordele van de diepgang en de sfeer. Vaak zijn het subtiliteiten die voor de verandering zorgen, zoals de piano die een prominentere rol toebediend krijgt. Verwacht echter geen radicale koerswijziging; speel “Past Tension” en de titeltrack van de ep With U na elkaar en merk dat aan het recept niet grondig gesleuteld werd. Enkel blijft het allemaal net iets meer in de kleren hangen.

Het afzweren van de schroom en de timiditeit zit dan ook vervat in de details. Waar With U destijds opende met het nummer “Know Where”, keren dezelfde belletjes hier terug in opener “(W)here”. Alsof Holy Other wil aangeven dat hij gevonden heeft waar hij thuishoort; in zijn eigen universum waar geborgenheid en toewijding centraal staan. De teksten zijn vaak volledig verknipt, maar waar er dan toch eens een flard verstaanbaar blijft, heeft dat wel degelijk een betekenis, zoals “Be my heart” (“In Difference”) of “I will only love you” (“U Now”).

De fans van het eerste uur, die gedacht hadden dat Holy Other de massieve bassen en de solide beats volledig zou laten opbloeien, zullen misschien ietwat op hun honger blijven zitten. Voor hen zal Held meer vragen dan antwoorden brengen. We raden hen aan om zich open te stellen voor deze verdoken parel. Want in tegenstelling tot het debuut van Balam Acab — dat ook een stuk langzamer was dan zijn eerste ep — kruipt Held na een aantal luisterbeurten wél onder je huid om je er te ontroeren van de eerste tot de laatste minuut.

Het verwondert ons dan ook niet dat de groepen in de rij stonden om deze deze veelbelovende artiest in hun voorprogramma te krijgen. Holy Other koos er Amon Tobin en Beach House uit, om maar aan te tonen dat zijn muziek een breed publiek kan aanspreken. Wie bijvoorbeeld toch wat op zijn honger blijft zitten bij de nieuwe The xx, raden we dit album ook ten zeerste aan.

Op zondag 18 november verzorgt Holy Other het voorprogramma van Beach House in de AB. Dit concert is helaas al uitverkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + dertien =