He was named after the dog: Indiana Jones

Driewerf hoera, zeggen wij u, want onze favoriete jeugdheld heeft een welverdiende bluray-behandeling gekregen. De avonturen van Dr. Henry “Indiana” Jones, Jr. (maar noem hem vooral geen “Junior”) zijn vanaf heden te bekijken in HD, zodat je elk individueel stoppeltje op zijn kin, elke druppel zweet op zijn voorhoofd en elke schub van elke slang in de Tombe van Tanis haarscherp kan zien. Het beeld is gerestaureerd, met het geluid kan je de buren heerlijk lang wakker houden en je krijgt er nog een hoop nieuwe extra’s bovenop.

Schaamteloze promopraat omdat je toevallig een paar van die boxen mag weggeven, horen wij u denken. Goh… ja, een beetje. Maar begrijp ons zeker niet verkeerd: wij zijn echt wel zot van Indiana Jones. De originele trilogie is onlosmakelijk verbonden met onze kindertijd en The Kingdom of the Crystal Skull… Oké ja, daar bestaat gewoon geen excuus voor. Dat was een vergissing, niet meer dan dat.

Om u alvast warm te maken, hebben wij nog eens de besprekingen van alle vier de films klaar gezet, én een overzichtje van onze tien favoriete momenten uit de reeks.

Raiders of the Lost Ark

Indiana Jones and the Temple of Doom

Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

10. Indiana Jones and the Fascist Autograph

In ‘The Last Crusade’ gaat Indy undercover op een nazi-boekenverbranding, om daar het dagboek van zijn vader te recupereren. En daar botst hij tegen de verkeerde persoon op. Je moet wel bewondering hebben voor een film die Hitler durft opvoeren als comic relief.

9. Indiana Jones and the Melting Nazis

Waarom Raiders of the Lost Ark nog steeds onze favoriet uit de reeks is? Twee woorden. Smeltende. Nazi’s. ‘Nuff said.

8. Indiana Jones and the Snake Surprise

Temple of Doom wordt gezien als de minste film van de originele trilogie, maar de buffetscène is sowieso een blijvertje. Een ongegeneerd, lichtjes puberaal gore fest dat doordrongen is van een heerlijk ziekelijk gevoel voor humor. James, geef de Chilled Monkey Brain eens door!

7. Indiana Jones and the Poor Choice

De ondertussen ietwat verouderde special effects maken deze scène er alleen maar cooler op: schurk Julian Glover drinkt het water van het eeuwige leven, maar dan wel uit de verkeerde beker. Let vooral op de gortdroge reactie van de ridder: “He chose… poorly.” We zouden het denken.

6. Indiana Jones and the Heart Ripping Meanie

De scène die de oorzaak was van de PG-13 rating in Amerika: één van de schurken van The Temple of Doom rukt het hart van een onschuldig slachtoffer uit. En het blijft kloppen. Het is niet in woorden te vatten hoe cool dit is als je twaalf jaar oud bent.

5. Indiana Jones and the Lack of a Ticket

Een geweldige gag uit The Last Crusade: Indy, vermomd als een kaartjescontroleur, smijt een nazi-schurk uit een zeppelin. Zijn verklaring aan de rest van de passagiers: “No ticket!”

4. Indiana Jones and the Ridiculously Fun Roller Coaster

Ze noemen avonturenfilms wel eens roller coaster rides, maar in Temple of Doom mag je dat letterlijk nemen: de climactische rit met het mijnkarretje is een duizelingwekkende actiescène, en toont Steven Spielberg op zijn best als technisch regisseur – want jongens, wat is dit knap gefilmd en gemonteerd! Geen wonder dat ze hier in Disneyland een attractie van hebben staan.

3. Indiana Jones and the Boulder of Death

In de legendarische openingssequens van Raiders of the Lost Ark gaat Indy op de loop voor een rollende steen, waarvan een mens zich spontaan afvraagt: hoe hebben die indianen die ooit naar boven gekregen? En waar gaat die steen plots naartoe eens Indy uit de grot naar buiten springt?

2. Indiana Jones and the Annoyed Gunshot

Deze scène had volgens het script aanleiding moeten geven tot een lang gevecht, waarin Indy zijn zweep gebruikte om een reusachtige kerel met een zwaard af te weren. Probleem: de halve cast en crew had last van diarree, inclusief Harrison Ford. Om tijd te besparen, werd dan maar een andere draai aan de scène gegeven. Het resultaat werd een klassieker.

1. Indiana Jones and the Perfect Ending

En hoe beëindig je zo’n trilogie? Je laat je helden de zonsondergang tegemoet rijden, natuurlijk. Het perfect einde van de serie, haast poëtisch in zijn eenvoud. Wat Kingdom of the Crystal Skull eens zo onfortuinlijk maakt, natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + 9 =