Séjourné & Callède :: Tatanka : 2. Besmetting

Een album dat opent met een riante zon in het zomerse Chicago en een zwart-humoristische taxichauffeur die op het punt staat om twee donuts te verorberen. Maar als Tony op het punt staat te vertrekken voor een nieuwe rit, wordt hij gebeten door een aap, die zich ondertussen tegoed doet aan de donuts in de taxi. Wat kan het leven dramatisch zijn …

Dramatiek is het woord dat het beste past bij deze serie; de lezers van het eerste deel van Tatanka weten intussen wel dat sommige dieren, een aap in het bijzonder, dragers zijn van een virus, een bacterie of microbe die duivels dodelijk schijnt te zijn. Het is dus aangewezen om de albums in numerieke volgorde te lezen, anders wordt het moeilijk om je in het verhaal in te leven.

Opnieuw duikt de groep Tatanka op, een ecologische vereniging die intussen geïnfiltreerd wordt door een journalist, Brian van de Chicago Tribune. Zij zijn, weten we intussen, ook de reden van het nationale probleem. Ze hebben enkele dieren laten ontsnappen in de overtuiging hen ruimte terug te geven en te bevrijden van het lot van gekooid proefkonijn. Ze hadden echter geen rekening gehouden met de besmetting van enkele dieren. Hierdoor is intussen de gehele Amerikaanse bevolking in groot gevaar, omdat het geheimzinnige giftige element extreem besmettelijk is.

Het ergste moet evenwel nog komen, want het lijkt erop dat dit organisme aan het muteren is. Het is niet langer een enkele cel, het is bijna een parasiet, een wezen dat ernaar streeft om de mensheid te vernietigen. Binnen de groep Tatanka lopen de spanningen hoog op. In de eerste plaats door de dictatoriale neigingen van de vrouwelijke leider, bezeten door alle dieren die ze moet bevrijden om haar missie te volbrengen. Maar we zien ook vriendschappen en liefdesrelaties ontstaan in de groep, alle intriges inbegrepen.

Deze serie is zeer goed uitgedacht. Een sterk staaltje van scenarist Callède, die zijn sporen al verdiende als auteur van enkele delen van Halloween en In de nacht. Naast het ingenieuze scenario is ook de krachtige grafische vertelvorm een sterk punt. Tekenaar Gaël Séjourné kennen sommigen misschien nog van het tweede deel van Uur U: Parijs, Russische sector. De snel opvolgende actiesequenties, laten de lezer meedenken en -voelen, waardoor je er amper in slaagt om afstand te nemen van het verhaal of de strip opzij te leggen. Het dubbele gevoel dat je krijgt bij de groep Tatanka biedt heel wat mogelijkheden om het scenario alle kanten te laten uitgaan. Voor sommigen zijn de Tatanka het slachtoffer van hun eigen idealisme waardoor ze per ongeluk het gif hebben losgelaten op de mensheid. Voor anderen kunnen ze worden ingedeeld in de categorie groeperingen die door de overheid in het leven worden geroepen om de maatschappij op het verkeerde been te zetten en de perceptie te doen keren. Dit laatste wordt mee in de hand gewerkt door de al dan niet georkestreerde ontdekkingen van undercoverjournalist Brian doorheen dit tweede deel.

Dit is kortom een zeer degelijke serie met de nodige portie avontuur op mensenmaat, wetenschap en sciencefiction. Je voelt mee met de verschillende personages waardoor je mening over goed en kwaad serieus op de helling gezet wordt. Je voelt je op een aangename manier ongemakkelijk. Gelukkig eindigt dit tweede deel met “Wordt vervolgd”. (En weten we uiteraard dat er nog drie delen volgen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × twee =