”Banga”, zegt Patti Smith

Banga: zo zal de volgende plaat van Patti Smith, haar elfde alweer, door het leven gaan. Een beladen term, in deze tijden van slettenlijsten , maar daar gaat het niet om. “April Fool”, een eerste song, is nu al te downloaden op iTunes, wat die titel wél inhoudt weten we op 5 juni.

Dat het schandalig lang geleden is dat we nog iets origineels van Patti Smith hebben gehoord. Goed, er was Twelve uit 2007, maar dat was niet meer dan een flauwe coverplaat die vooral een verspilling van tijd en talent was. Met Banga is er dan toch een opvolger voor het boze Trampin’ (2004), de laatste keer dat ze nieuw materiaal presenteerde.

Wat weten we nog? Dat de plaat is opgenomen in de Electric Lady Studios in New York en geproducet werd door Smith en haar band, Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty en eeuwige rechterhand Lenny Kaye. Tom Verlaine stak hier en daar een handje toe, net als zoon Jackson en dochter Jesse Paris.

Opener “Amerigo” zou de reis van ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci naar de Nieuwe Wereld in 1497 verbeelden, terwijl het meer rockende (we schrijven hier even het persbericht over, schiet ons niet dood als het een tamme wezel van een song blijkt te zijn) “Fuji-san” het Japan-van-na-de-tsunami een hart onder de riem wil steken. En dan is er nog de “klassieke ballade” “This Is The Girl” ter nagedachtenis van Amy Winehouse, de traditionele improsong die deze keer “Constanine’s Dream” heet en “een meditatie over kunst en natuur” is, en een — kijk eens aan — verjaardagssong voor vriend Johnny Depp, “Nine”

Dat Banga opgelijst:

 1. Amerigo
 2. Fuji-san
 3. April Fool
 4. This is the Girl
 5. Banga
 6. Maria
 7. Tarkovsky (The Second Stop is Jupiter)
 8. Mosaic
 9. Nine
 10. Seneca
 11. Constantine’s Dream
 12. After the Gold Rush

Patti Smith trekt deze zomer ook de baan op en passeert daarbij twee keer in België. De show op 1 juli in het Openluchttheater in Antwerpen is ondertussen uitverkocht, maar vier dagen later bent u nog steeds van harte welkom op Les Ardentes in Luik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + 8 =