Diagrams :: 7 maart 2012, ABClub

Met een fletse ep en lp onder de arm spoelde Diagrams, het nieuwe project van Sam Genders, woensdagavond in Brussel aan. Het was dan ook met een bang hart afwachten wat het gewezen Tunng-lid in een slechts halfvolle ABClub live zou brengen.

Gelukkig viel dat mee; omgeven door zeven metgezellen wist de frontman op het podium de songs meer kleur te geven. Met een zweem van Sun Ra en Captain Beefheart sneed het achttal de set aan om daarna met een knappe versie van het zomerse “Ghost Lit“ de zaal om te toveren tot de setting voor een zwoel après-barbecuefeestje. De bleeps werden door een bevallige fee overtuigender dan op plaat uit een Korg getoverd en ook de gitaren klonken vinniger. Minpunt: de vocale ondersteuning van de toetseniste en de drummer – een gorilla met een hoody – konden niet camoufleren dat Genders’ stem nogal dunnetjes klonk.

Maar voor de rest zat het muzikaal wel snor. De straffe kopersectie blies songs als “Night All Night” en “Animals” nieuw leven in en het strakke ritme gaf ze dan nog eens de extra punch die ze op plaat missen. Knap was ook hoe Genders met behulp van een loopstation zijn zanglijnen laag na laag opbouwde waardoor de spanning in de nummers langzaam werd opgebouwd. Hoogtepunt was echter de als een tiet swingende afsluiter “Tall Buildings” dat dankzij de gitarist het nodige venijn in zich had. De band werkte zich zo naar een climax toe waarna hij het na net geen uur al voor bekeken hield.

Diagrams moet live in staat zijn om er een stomend feestje van te maken maar deze avond was er in het publiek geen beweging te krijgen. Dat lag noch aan de funky artpop, noch aan de goodwill van de toeschouwers maar wél aan de houterige performance. Op Genders’ cv staat dan ook ex-co-frontman en niet frontman. Zo is elk nummer aankondigen echt niet nodig en wauwelen over het leegroven van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum al evenmin. Vriendelijk was hij wel; zo kondigde hij twee nummers voor het einde al aan dat het optreden er bijna opzat en er geen bissen zouden worden gespeeld. We voelden alle spanning en mysterie die een goed concert moet hebben zo uit de zaal wegsijpelen.

Was dit dan een slecht concert? Bijlange niet en misschien mikt Diagrams helemaal niet op de heupen maar willen deze Britten van een concert net een gemoedelijke bedoening onder vrienden maken. Daar slaagden ze tijdens deze passage dan wonderwel in. Anyway; Diagrams is live beter dan op plaat. Check dat eens als ze deze zomer nog eens langskomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + vier =