Tom Waits brengt na zeven jaar nieuw studioalbum uit

Het was Tom Waits zelf die de release van zijn nieuw album Bad As Me aankondigde. Ware het niet dat “een paar rotte appels die het voor iedereen verpest hebben” hem voor waren. Waits haalde fel uit naar zij die de eerste single van zijn nieuwe plaat op het internet plaatsten voor hij zelf de kans kreeg, maar later bleek dat dit lek geen invloed had op het succes van het nummer. De ochtend van 23 augustus deed Waits’ “Private Listening Party” de server van zijn officiële website crashen. In de eerste 24 uur van de release namen meer dan 3000 blogs de clip over.

Bad As Me is Tom Waits’ eerste studioalbum in zeven jaar tijd. Dat is als we de indrukwekkende driedelige compilatie Orphans (2006) niet meerekenen. Hiervoor was Real Gone (2004) Waits’ recentste studiowerk. Op het album zijn 13 volledig nieuwe tracks te horen. De plaat kondigt een nieuw tijdperk aan, een nieuwe muzikale richting, maar wel allemaal met de finesse en professionaliteit die we kennen van de Amerikaanse zanger. Van de hoorngeluiden in het openingsnummer “Chicago” tot het magistrale koor dat afsluit met “New Year’s Eve” is de plaat alweer een manifestatie van het talent van de intussen 61-jaar oude baas.

De gelijknamige single is een stampend, bluesy nummer waar in grote figuurlijke letters een WAITS stempel opstaat. Het vertrouwde gitaarwerk, de mondharmonica en de herkenbare baritonsaxofoon nemen ons meteen terug naar Mule Variations, Big Time en zelfs Swordfishtrombones. Vocaal bevindt Waits zich op het hoogtepunt van zijn carrière. Voor dit nummer, en voor de rest van het album, werkte hij samen met een team van muzikale veteranen, waaronder zijn longtime co-writer en producer Kathleen Brennan.

De internetpremière van Waits’ satirische “Private Listening Party” deed heel wat stof opwaaien. Terwijl Waits zijn langverwacht album Bad As Me aankondigde, uitte hij uitgebreid zijn frustraties rond de kuren van het internet. “Tom Waits maakt het internet zwart op het internet… Een onschuldige uitglijder of een ingenieuze truuk?” klonk het bij critici. En dat is niet het enige waarvan men vermoedt dat er meer achter zit. Luttele dagen voor sommige sites albumdetails onthulden, werd de videoclip van de nieuwe single opgenomen. Diezelfde critici vermoeden dat de video werd opgenomen als reactie op het internetlek.

Bad As Me ligt vanaf 24 oktober in de rekken. Het standaardalbum zal 13 songs bevatten, de deluxe versie 3 extra bonus tracks en een boek van 40 pagina’s met lyrics en foto’s die gemaakt werden door Tom Waits zelf. Iets later komt de plaat ook uit op vinyl. In deze versie zit de LP, de CD en een full-size boek van 12 pagina’s.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum

www.tomwaits.com
www.myspace.com/tomwaits
www.tomwaits.com

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

Licorice Pizza

Wanneer Paul Thomas Anderson, de regisseur van There Will...

BEST OF : Sparklehorse

Geef toe, meestal zijn ze uw geld niet waard;...

Corinne Bailey Rae :: Jersey Girl

Tom Waits wordt volgende maand 70 jaar. Een schare...

Marc Ribot :: Songs Of Resistance 1942-2018

Vuile rat. Uitschot. Misvormd monster. Het zijn maar enkele...

Special Tom Waits

Veertig jaar geleden was het dit jaar dat Closing...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in