Moslimenclave Gorazde (Sacco)

In 2005 verscheen met Onder Palestijnen Joe Sacco’s eerste grote werk in vertaling. Nu verschijnen kort na elkaar zijn twee belangrijkste boeken. Moslimenclave Gorazde is de oudste van de beide, zijn nieuwste werk Gaza 1956 komt later nog aan bod op goddeau.

Oorspronkelijk verscheen Moslimenclave Gorazde in 2000. Na zijn baanbrekende werk over de Palestijnse kwestie, richtte Joe Sacco zijn aandacht op het conflict in het voormalige Joegoslavië. Eind 1995 en begin 1996 verbleef Sacco enkele maanden in Bosnië. Daarbij wilde hij verder kijken dan enkel Sarajevo en reisde hij af naar het meer oostelijk gelegen Gorazde. Ook deze kleinere stad had al erg geleden onder de oorlog, maar deze gruwelijkheden raakten nauwelijks tot in de westerse media. Ter plaatse werd hij rondgeleid door Edin, een plaatselijke leerkracht wiskunde. Die vertelde Sacco enorm veel verhalen over de oorlog en bracht hem bovendien in contact met stadsgenoten. In Moslimenclave Gorazde worden deze getuigenissen gebundeld tot een coherente reportage waarin ook voldoende ruimte is voor duiding bij dit complexe conflict.

De auteur laat niet na zichzelf een onzekere rol toe te bedelen. Sacco relativeert zijn eigen bijdrage voortdurend en plaatst zijn getuigen zo op de voorgrond. Tegelijk toont hij ook aan dat hij de materie beheerst waarover hij tekent en schrijft. Met een grote zin voor didactiek gaat hij dieper in op de vele nevenaspecten van dit bij uitstek religieuze conflict. Na het lezen van dit album hadden wij alleszins de indruk heel wat meer te weten over de aanleiding van de oorlog. Sacco kreeg al van bij Onder Palestijnen veel bijval uit journalistieke middens, wat niet evident is voor een striptekenaar. Dankzij Sacco is het medium de afgelopen 15 jaar weer heel wat volwassener en rijper geworden.

Naast een uitmuntend verslaggever, is en blijft Joe Sacco ook visueel bijzonder sterk. Hij geeft alle personages duidelijk te onderscheiden gelaatsuitdrukkingen en hij haalt ook zijn voordeel uit het feit dat hij met tekeningen werkt. Zo kan hij de gruwelijkheden bijna lijfelijk aanwezig maken. Het is onbegrijpelijk hoe mensen die jarenlang vreedzaam buren waren, elkaar tijdens deze oorlog op de meest wreedaardige manieren naar het leven konden staan. Sacco slaagt er op aangrijpende wijze in om die onmenselijke logica van de oorlog naar boven te brengen. Zo blijft Moslimenclave Gorazde een strip die voor een breed publiek toegankelijk is.

Voor dit album won Sacco de Eisner Award voor de beste graphic novel. Het is slechts één van de vele internationale erkenningen die hem voor zijn hele werk al te beurt vielen. In 2002 kreeg hij op het stripfestival van Haarlem de VPRO Grand Prix voor zijn hele werk. Stilaan raakt het grootste deel van dit werk nu ook vertaald in het Nederlands. Elke strip van zijn hand draagt bij tot een beter begrip van de hedendaagse wereld, en dat kunnen maar heel weinig auteurs van stripverhalen zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + zestien =