Twee dEUS-EP’s verwacht voor begin 2012

Un train peut en cacher un autre: de eerste exemplaren van het nieuwe dEUS-album Keep You Close zijn nog maar net van de persen gerold — of in de vlammen van de Londense riots opgegaan, for that matter, of er wordt al gewag gemaakt van wat erna zou volgen. Voor begin 2012 zouden twee dEUS-EP’s op de planning staan, met materiaal dat Keep You Close niet haalde.

Tijdens de sessies voor de nieuwe plaat zouden zo’n dertig songs opgenomen zijn en een deel daarvan zou via deze EP’s alsnog het levenslicht zien. Gitarist en senior sidekick Mauro Pawlowski liet op fok.nl optekenen dat het om zowel popsongs als ‘ritmische tracks’ zou gaan, “iets zoals afrobeat of James Brown”. Op BNDestem.nl gaf hij meer uitleg: “”Tom koos dit keer voor het principe van het klassieke album. Songs die bij elkaar passen. We hebben ook een groot aantal pure popliedjes gemaakt die te poppy waren voor dit album, en die we later als EP wellicht apart gaan uitbrengen. Ook zijn er meer groove georiënteerde tracks. Songs op ritme gebaseerd. Denk aan Fela Kuti, Talking Heads, bijvoorbeeld. De band speelt op een groove die maar doorgaat. Heerlijk om te doen. Ik was groot fan van dat type muziek uit de jaren tachtig. Ook die tracks pasten niet op het album. Het werd op een gegeven moment zelfs verwarrend. We waren met te veel zaken door elkaar bezig. We moesten keuzes maken. Het is de bedoeling om ook aan die danstracks verder te werken en ze later apart uit te brengen.”

Een weinig scepsis is echter op zijn plaats bij dit soort berichten uit het — elfendertig plannen per etmaal smedende — dEUS-kamp: de ten tijde van Vantage Point (2008) aangekondigde snelle opvolger (2009) is er nooit gekomen; de aangekondigde live-tracks op Keep You Close lijken evenmin werkelijkheid te worden. Maar geef toe: zonder wilde plannen en aankondigingen zou dEUS net iets minder dEUS zijn. Zoiets als Kanye West zonder arrogantie, we zeggen maar wat. We volgen het verder voor u.

Keep You Close is het zesde dEUS-album en komt uit 16 september. De vooruit gestuurde single “Constant Now” zit ongeveer nu constant op uw radio, als het goed is. De aansluitende Europese tournee leidt Tom Barman en zijn troupe op respectievelijk 16 en 17 december naar de Antwerpse Lotto Arena en Vorst Nationaal in Brussel.

In afwachting van Keep You Close, nog eens single “Constant Now”:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − zes =