Great Mountain Fire :: Canopy

En als we nu eens een Brussels groepje bespraken? Zomaar, omdat het zomer is? Welaan, dan: net op tijd brengt Great Mountain Fire zijn debuut uit om aan die nood te voldoen. Canopy is aangenaam luistervoer voor die nadagen van augustus dat het dan toch even zomer belooft te worden.

Natuurlijk trokken we dat Great Mountain Fire niet zomaar uit de sectie “allerlei” van onze netjes per verdeler gesorteerde promostapel. Sinds Dour is de frank gevallen dat dit het vroegere Nestor! was dat we ooit op een Rock Rallypreselectie in Brugge bezig zagen, en dat ons toen deed neerpennen: “Walen! Hebben veel naar Arctic Monkeys geluisterd, en maken snel en strak lawaai. Hebben helaas geen song die blijft hangen. Twijfelgeval, want de presence zat vrij juist.”

U ziet: onze notities zijn maar een schim van de belletrie die we daar later van maken. Het was echter geen slecht begin, en de groep heeft ons snelschrift op het onvolprezen goddeauforum duidelijk gelezen, want als er één ding is waar aan gewerkt, dan wel de songs: debuut Canopy — dat dus onder de nieuwe naam Great Mountain Fire (Wat smaakte dat Nestor! beter) wordt gereleased — barst van de charmante, aanstekelijke popsongs. Maar Arctic Monkeys? Nou, neen, dat horen we er niet meer in.

Wat we op Dour noteerden: “een feestje, ergens tussen de hoekige indierock van Franz Ferdinand en de discofixatie van Hockey in”. Dat kunnen ze op basis van deze plaat hard maken, al mag ook Phoenix mee in de mix; “If A Kid” is één en al cleane staccato gitaartjes en synths, zoals we die van Thomas Mars en de zijnen kennen. Ook “Cinderella” pakt uit met het soort discogevoelige synths die ze enkel nog in Frankrijk met enig sérieux durven benutten. Ze hebben gelijk: zo mag het altijd.

Ambiance ook met het fluks van vrolijk dravend naar slowmotion schakelende “Rrose Sélavy” en de discogitaartjes van “A Gipsy Father”, maar Great Mountain Fire (Het went maar niet) draait zijn hand niet om voor wat minder evidente moves. De titelsong is een psychedelisch instrumentaaltje, dat pal in het midden van de plaat voor wat rust zorgt, “Swans” is rustige folk die een andere kant van de groep laat horen.

Mogen wij dus voor u concluderen dat dit een aardig plaatje van een fijne band is? Ja dat mag, want dat is onze job. Great Mountain Fire is ondanks die weinig aanstekelijke naam, een in de gaten te houden groep.

Knuffel eens een Brusselaar; na beluistering van dit plaatje kunnen we het u enkel maar aanbevelen. Ze hebben het verdiend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 + 14 =