BIG NEXT :: Vessels :: 7 mei 2011, Charlatan

Hoewel Vessels’ recentste plaat Helioscope geen onverdeeld succes kan genoemd worden, deed het toch uitkijken naar een live optreden aangezien veel van de nummers op die plaat het potentieel leken te hebben om live meer open te bloeien of zelfs te overdonderen.

Alvorens Vessels aantrad was het echter eerst nog aan de Brusselse indierockgroep Bikinians om de Charlatan op te warmen. De vier gasten van Bikinians spelen muziek die ergens tussen de Pixies en Arctic Monkeys ligt, waarbij ze niet zozeer iets nieuw toevoegen aan die klank, maar er wel een vrij goede uitvoering van geven. Bikinians speelde zo strak als de Arctic Monkeys waarschijnlijk al in geen tijden meer heeft geklonken, en voegde er dan ook nog eens die typische arrogante podium présence aan toe, inclusief nonchalant sigaretten roken op het podium en geen enkele poging om het publiek in het Nederlands toe te spreken. Uiteindelijk deed dat laatste Bikinians echter enigszins de das om. De band heeft niet de bekendheid noch het songmateriaal om een dergelijke pose te rechtvaardigen en wist uiteindelijk slechts in het eerste kwartier van de show te boeien, waarna de nummers te veel doorslagjes van elkaar waren en de grote voorbeelden bleven.

Werd de show van Bikinians gekenmerkt door een misplaatste arrogantie, dan was de show van Vessels daar wellicht het tegenovergestelde van. De vijf Britse lads from Leeds speelden duidelijk met plezier, en leken ook oprecht dankbaar voor het applaus dat ze kregen van het publiek, dat weliswaar niet in grote getale was komen opdagen. Aan het einde van de set bleek zelfs dat de bandleden niet meer geslapen hadden aangezien ze de vorige nacht na een show in Leeds meteen vertrokken waren richting Gent. Openen deed de band met enkele van de sterkste songs uit de nieuwe plaat: “Monoform”, “The Trap” en de b-side “Ornafives”. Klonk die eerste geluidstechnisch nog wat slordig, dan begon Vessels tussen het tweede en het derde nummer toch op kruissnelheid te geraken, waarna “Ornafives”, een crowd pleaser van jewelste zo blijkt, meteen het hoogtepunt van de set was. Het is eigenlijk bizar dat deze track niet op het uiteindelijke album stond en slechts als een b-side bij de single van “Meatman, Piano Tuner, Prostitute” terecht kwam, want de track blaast zowat de helft van de nummers op Helioscope zonder moeite weg.

Aan het begin van de set koos Vessels duidelijk voor hun meer naar math rock neigend materiaal, want met “An Idle Brain And The Devil’s Workshop” en “Altered Beast”, twee van de beste nummers uit debuutalbum White Fields And Open Devices werd er gewoon stevig door gegroovet in bizarre maatsoorten en complexe ritmes. Uiteindelijk is het ook dat waarin Vessels zich het meest begenadigd toonde, want eenmaal ze in het midden van de set aan meer naar postrock neigend materiaal begonnen met “Later Than You Think” en “Yuki” verloren ze de aandacht van het publiek beetje bij beetje en ging het geroezemoes achteraan in de zaal, naar analogie met de muziek steeds meer in crescendo.

Met “Art/Choke” injecteerde de band echter al vlug opnieuw wat energie in de set. Op plaat is de track een van de minder boeiende nummers, maar live wisten ze er toch een bommetje van te maken door het met volledige overgave en enthousiasme te brengen. Met “All Our Ends” werd ook afgesloten met een steviger nummer, waardoor Vessels hun set met een knal kon beëindigen. Klaarblijkelijk had de band geen bisnummer voorbereid, dus werd “Ornafives” gewoon nog een tweede keer gespeeld. Misschien wat onnodig, maar het publiek lustte er wel pap van.

Vessels bracht een goede set, weliswaar met een kleine inzinking in het midden, maar over het algemeen stukken boeiender dan die van de meeste andere postrockbands doordat de leden zich met volle goesting op hun muziek stortten, maar ook simpelweg omdat ze muzikaal veel meer te bieden hebben dan hun genregenoten door hun focus op sterke melodieën en opjuttende ritmes. Dat daar dan maar een klein publiek voor opdaagt is spijtig, maar het siert de mannen van Vessels dat ze dat niet aan hun hart lieten komen en gewoon een sterke show op poten zetten.

Vessels speelt ook nog op Les Nuits Botanique op 21 mei samen met Montevideo en Caribou.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − acht =