Stad van Klei (Hulsing)

Na wat een eeuwigheid leek, is Milan Hulsing terug. Met Stad van Klei speelt hij mee in de hoogste divisie: deze graphic novel behoort tot de absolute top.

In 2004 debuteerde de Nederlander Milan Hulsing met de verhalenbundel Wat Fred niet wist. Hij wist gelijk het hele recensiekorps en een select lezerspubliek te overtuigen van zijn talent. Elk verhaal kreeg een eigen gezicht, maar telkens beheerste Hulsing de vertelling volledig. Sindsdien bleef het akelig stil rond hem, hij leverde enkel het scenario voor het eerste deel van Lana Planck, Operatie Hanuman, voor Michiel De Jong. Hulsing verhuisde in tussentijd naar Cairo, waar hij de inspiratie vond voor Stad van Klei. Hij gebruikte de novelle Over the Bridge van de Egyptische schrijver Mohamed El Bisatie als inspiratie voor dit verhaal over de ambitieuze ambtenaar Salem. Met een doortrapt plan wil hij het staatsapparaat oplichten ten voordele van zichzelf. Hij verzint een fictieve stad die hij allerlei uitgaven laat doen. De grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt zeer langzaam en Hulsing geeft die vervaging bijzonder sterk weer.

Met vette bruine tinten schildert Hulsing zich een weg door zijn meeslepende verhaal. Ibicus van Pascale Rabaté lijkt grafisch nooit ver weg en het hele album baadt werkelijk in klei. De passie voor het tekenen spat van de bladzijden en de auteur slaagt er in om zijn pagina’s op een ingenieuze manier te construeren zodat wij alleszins geboeid bleven doorlezen tot het einde, zonder een pauze. Hoe Salem zichzelf steeds verder vast rijdt in zijn eigen hersenkronkels en zijn wensen steeds meer voor waar aanneemt, is hallucinant om te volgen.

Naast het tekenen van stripverhalen houdt Milan Hulsing zich ook bezig met het animeren van films en het schrijven in opdracht. Via zijn blog toont hij ook regelmatig uittreksels uit zijn illustratieopdrachten. Hij blijft zichzelf steeds heruitvinden, hoewel in zijn recente werk toch steeds duidelijker wordt hoe zijn ‘eigen’ stijl er uit ziet. Na alle lofbetuigingen voor zijn debuut, zal het met Stad van Klei zeker niet anders verlopen. De prestigieuze uitgeverij De Bezige Bij nam het album op in zijn Oog & Blik-fonds, waarmee ze hun geloof in ’s mans talent duidelijk onderstrepen. Wat ons betreft is dat geloof geenszins misplaatst.

Stad van Klei is een meeslepende strip geworden die zowel grafisch als verhalend aantoont waarom Milan Hulsing al jaren als een van de grootste talenten van Nederland beschouwd wordt. Deze benauwende en licht absurde thriller is alvast een van de te kloppen strips voor de eindejaarslijstjes van 2011.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + 18 =