Dirk gaat op vakantie (Conard)

Het experiment leeft nog in Vlaanderen. Onder de nieuwe vlag IMPRIMITIV publiceert Sébastien Conard nu zijn nieuwe album Dirk gaat op vakantie. Experiment en leesbaarheid gaan hand in hand.

In het teloor gegane blad Plots toonde Sébastien Conard (kortweg Seb C.) al meerdere malen zijn voorliefde voor grafische experimenten. In 2009 bleef het in zijn debuutalbum Iedereen op zoek echter opvallend traditioneel. Toch boetseerde hij ook toen al uit een aantal fragmentaire verhaallijnen een geheel, een soort puzzel van levens. In Dirk gaat op vakantie gaat hij nog enkele stappen verder. Met ingenieuze grafische composities maakt hij het zijn lezer zeker niet makkelijk om het album te kunnen lezen. Dirk Brilleman is een grijze accountant die door foute keuzes zijn rustige leven ziet verdwijnen en aan lager wal raakt. Ondanks de niet-rechtlijnige vertelstijl werden wij toch geboeid door Dirks levensverhaal en voelden we zijn donkere verdriet. Daar ontmoet hij Yawo, een illegale vluchteling, aan wie hij zijn levensverhaal kwijt kan.

Het experiment is bij Conard nooit gratuit. Hij blijft verknocht aan de betekenis en de meerwaarde van een verhaal, naast de puur grafische kant van zijn werk. Tegelijk streeft hij in dat verhaal een zekere mate van toegankelijkheid na. Voor de aandachtige lezer valt er in dit album heel wat te genieten. De auteur vervlecht de verhaallijnen van Yawo en Dirk op een subtiele en zo goed als ongemerkte manier. Met enkel blauw en geel (soms vermengd tot groen) gaat hij aan de slag. Hij verknipt ook via collagetechnieken zijn pagina’s tot puzzels die hij met schaduwrijke strepen voorziet van de nodige diepgang. Het verbaasde ons opnieuw hoeveel nuance Sébastien Conard in zijn werk kan stoppen.

Naast zijn durf als stripauteur bewijst hij bovendien dat hij niet bij de pakken blijft neerzitten. Met IMPRIMITIV creëerde hij een eigen uitgeverij, waar hij plaats biedt aan experimenteel stripwerk, zoals de eerste aflevering van de bizarre anthologie Aambacht, waaraan ondermeer Jan Baetens en Tom Lambeens participeerden. Dirk gaat op vakantie blijft alleszins langer hangen dan de eerder vrijblijvende, kunstzinnige spielereien uit Aambacht. Nu maar hopen dat dit album met zijn onopvallende cover toch een plaatsje weet te veroveren tussen het overdadige en felgekleurde stripaanbod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 6 =