P.F. Thomése :: J. Kessels :: the novel

Door

J. Kessels: the novel leest als een Toyota Kamikaze op de snelweg. Stinkende lijken, geile hoeren, sexy babes en snackdromen met hangtieten, allemaal passeren ze de revue. Verdiend bekroond tot Beste Luisterboek van 2010, een bijbel voor de patatgeneratie.

Auteur P.F. Thomése vertelt live over een ongeplande reis met zijn beste vriend J. Kessels naar Sankt-Pauli, Hamburgs uitgewoonde hoerenbuurt. Alles begint met een vervelend telefoontje van Berend de Bray, die hen vraagt om samen op zoek te gaan naar een vermist persoon. Beide vrienden nemen de opdracht aan, in feite om Berends bloedgeile zus B.B. nog een keer te zien en eens goed uit de bol te gaan. Werkoverleg, afspraken, etiquette, alles slaan ze in de wind. Maar al gauw raken de heren verstrikt in een web van intriges. Onverschillig en afwachtend laten ze alles op zich afkomen, tot een lijk in de kofferbak grote opschudding teweegbrengt.

Wat zal deze missie opleveren? Een paar jaar gevangenisstraf of een opzwepende vrijpartij? Is B.B. nog steeds die knetterhete frituurspetter van vroeger? En waarom staat op de covertekening een dode hond die beide vrienden naar zich toe gesmeten krijgen? Het einde komt niet helemaal uit de lucht gevallen. Een soort postmoderne metafictie sluipt het verhaal binnen: de ik-verteller verwijst voortdurend naar het boek dat hij wil schrijven over zijn reisavontuur, dat de lezer nu beluistert. Met groeiend irrealisme en absurde anekdotes stijgt de hilariteit ten top.

Zelfs al kom je uit Breda, weet je Thoméses cynische nuchterheid te smaken. Typisch dialect van de Bredanaars, kunstig verluchte plaveisels, roestvrije replica’s van originele paleishekken, alles trekt de auteur in het belachelijke. Scheldwoorden als kut, Arschloch, God non de ju, kuttenlikker en vieze vuilakken vinden leerkrachten pedagogisch onverantwoord, maar wie minder acht slaat op overdreven beleefdheidsregels, kan er hartelijk om lachen.

P.F. Thomése begon als tekstschrijver voor De Revisor, NRC, De Tijd en enkele regionale dagbladen. De échte J. Kessels leerde hij ongeveer 30 jaar geleden kennen op de redactie van Het Nieuwsblad van het Zuiden. Als personage duikt Kessels al sinds 1990 op in zijn werk. En met succes. Met J. Kessels: the novel wint de auteur in 2010 de Prijs voor het Beste Luisterboek. Zijn onderkoelde voorleesstijl maakt de volvette tekst nog grappiger. Maar weinig auteurs weten ook zonder acteeropleiding hun hoofdpersonages zo realistisch te vertolken, met een droge ondertoon, die hun nonchalance nog beter in de verf zet.

Je kunt deze absurdistische road novel beter luisteren dan lezen. Bertram Mourits, Thoméses eigen banjoman, speelt waanzinnig goede filmmuziek, die beslist een meerwaarde vormt. Fragmenten uit Bob dylan, Dwight Yoakam en Willie Nelson leunen uitstekend aan bij de liefde van beide hoofdpersonages voor country, jazz en rock. Je krijgt het gevoel alsof je in een oude roestbak zit. Zonder na te denken over de zin of onzin van het leven, kan je heerlijk genieten van dit luisterboek, verteld met soul, in een wolk van rook en gelul. Ideaal voor lange autoritten.

J. Kessels: the novel is als roman en als luisterboek te verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + zestien =