FILMFESTIVAL :: Andrea Belfi & Mirco Santi :: Stillivingrooms

Met Stillivingrooms doen Andrea Belfi en Mirco Santi in het kader van het Almost Cinema-festival in de Vooruit een poging om de conventionele grenzen van het theater met hun vertrouwde zalen op te heffen en ver daarbuiten op verkenning te gaan. Beide artiesten verblijven gedurende een tweetal weken in een gerieflijke woonkamer ergens in een drukke, bruisende binnenstad, waar ze de toeschouwers in kleine groepen uitnodigen om zich in hun film- en geluidsperformance onder te dompelen.

Verspreid over de huiskamer, die zich voor deze gelegenheid op het begin van de Walpoortstraat in Gent bevindt, vinden we een tiental projectors terug die de wanden, deuren en meubels met diverse filmfragmenten kleuren. Aan de eettafel zitten beide kunstenaars; de één gewapend met enkele antieke projectors, de ander met een laptop, een handvol samples en een mengpaneel.

De fragmenten die over de kamer worden geprojecteerd zijn niet narratief maar delen wel één centraal thema: het vastleggen van dierbare familiemomenten. Videokunstenaar Mirco Santi ging in verscheidene archieven op zoek naar verdwaalde videofragmenten, daterend uit zowel de jaren ’30, de jaren ’70 als alles daartussenin, met daarop families die kerst vieren, de eerste stapjes van een kleuter, een gezellig etentje of broertjes die samen een band hebben gevormd en met beatleskapsels de ziel uit hun lijf zingen. Deze schoonde hij digitaal op en construeerde er een multimontage mee. In de huiskamer worden ze op alle mogelijke oppervlakken weer tot leven geroepen voor het oog van de toeschouwers.

Ook de geluiden van muzikant Andrea Belfi refereren aan de veilige sfeer die een gezin biedt: het kloppen op een tafel, het verschuiven van stoelen, bestek in de kast en de pieptoon van een antwoordapparaat worden in surround door de kamer afgespeeld en zorgen zo voor een ritmisch geluidstapijt dat de sfeer beantwoordt die in de videofragmenten wordt weergegeven.

Het is een merkwaardige ervaring om met slechts acht toeschouwers plaats te nemen in de zetels van een woonkamer waar je nog nooit een voet hebt binnengezet — en ook niet meer zult binnenzetten — om er intieme videofragmenten van families die je nog nooit hebt ontmoet te gaan bekijken. Door de intimiteit die wordt gecreëerd tussen speler en toeschouwer balanceert Stillivingrooms op de grenzen van de private sfeer. In contrast met de anonimiteit in een donkere theaterzaal, maak je hier zelf deel uit van het decor van de voorstelling. De projecties glijden over je medetoeschouwers en zoals ook jij naar hen kijkt, kijken zij naar jou. Waar de blik van de toeschouwer bij een conventionele voorstelling van de zaal naar het podium wordt geleid, is nu alles zowel zaal als podium. De hele ruimte wordt een spanningsveld waarin de private sfeer van alle actoren wordt doorbroken en elk voorwerp in de kamer betekenis genereert.

Het lijkt aanneembaar dat dit als erg ongemakkelijk zou kunnen worden ervaren maar vreemd genoeg is het dat niet. Er gaat een zekere rust uit van de beelden die rustig glijden over de vilten zetels, het keukentje, de gordijnen en het salontafeltje dat is volgestouwd met enkele kaarsen en een boeket bloemen. De kalmte die de ruimte van de huiskamer op de toeschouwers overbrengt laat het oncomfortabele gevoel dat zich bij aanvang van de voorstelling bij de aanwezigen heeft genesteld, langzaamaan wegebben tot je de onvergetelijke ervaring zonder barrières tot je kan laten doordringen.

Stillivingrooms van Andrea Belfi en Mirco Santi speelt nog tot zaterdag 23 oktober op het Almost Cinema-festival van de Vooruit in Gent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × een =