From Hell 1 (Campbell & Moore)

Alan Moores minutieuze studie van het Victoriaanse tijdperk heeft eindelijk een vertaling. Het album is een tijdloze mijlpaal. Wij genoten alvast van dit eerste deel.

In 1991 ging Alan Moore samen met zijn Schotse kompaan Eddie Campbell van start met wat een van zijn vele topwerken zou worden. In From Hell reconstrueert hij de moorden die in 1888 Londen in hun greep hielden en die sindsdien een lugubere wereldfaam hebben bezorgd aan Jack the Ripper. Moore gebruikte voor zijn scenario veel bronnen en biedt de lezer in From Hell zijn eigen interpretatie van de Ripper-mythe. Zo vertrekt hij van een complottheorie waarbij de moorden tot doel hadden de verwekking van een onechtelijk koninklijk kind te verdoezelen. Achteraan het stripverhaal geeft Moore een uitgebreid notenapparaat waarin hij nagenoeg elke scenariokeuze verantwoordt. Hij gaat in zijn verhaal ook heel wat ruimer dan louter het verhaal van de moorden.From Hell mondt uit in een maatschappijkritiek zoals we die nog maar weinig zagen in een stripverhaal.

Tussen 1991 en 1998 bouwden de auteurs in 11 afzonderlijke hoofdstukken aan de schitterende verhalenkathedraal die From Hell geworden is. Op geniale wijze breidt Moore zijn verhaal uit en diept hij eerdere elementen weer op in een later hoofdstuk. Een vlot weglezende thriller is From Hell dus zeker niet geworden, maar elke inspanning is meer dan de moeite waard. Het is een boek dat tot regelmatig herlezen uitnodigt. Met deze Nederlandse uitgave, die uiteindelijk drie delen zal tellen, kan de strip een uitgebreider publiek bereiken. De prijswinnende vertaling van Toon Dohmen is inderdaad een huzarenstukje, want alle Londense tongvallen en dialecten werden aangepast naar dialectische varianten van het Nederlands.

Eddie Campbell fungeerde niet alleen als tekenaar van From Hell, hij gaf ook de eerste gebundelde uitgave in eigen beheer uit in 1999. Met zijn strips Alec en Bacchus was hij in de jaren tachtig een van de voorlopers van de huidige generatie graphic novelmakers. Met From Hell kon hij de sprong maken naar de mainstream. Campbell schrijft al zijn verhalen zelf, behalve From Hell, en krijgt daarvoor steevast lovende kritieken. In het Nederlands is er nog geen werk van hem beschikbaar. In From Hell paste hij zijn stijl aan om hem op die van de illustratoren uit de tijd van Jack the Ripper te doen lijken. Krasserig en agressief zwart-wit geeft aan deze strip de perfecte sfeer mee.

We lazen het hele verhaal al eerder in het Engels, terwijl het in deze recensie enkel om het eerste vertaalde deel draait. We kunnen met zekerheid meegeven dat delen twee (oktober 2010) en drie (maart 2011) minstens even sterk zijn. From Hell is een parel in de kroon van Alan Moore en die van het stripverhaal.

Campbell
http://www.uitgeverijdevliegendehollander.nl
http://www.uitgeverijdevliegendehollander.nl

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

From Hell :: Deel 3 :: vanuit de hel (Alan Moore en Eddie Campbell)

Het hing aan een zijden draadje maar het sluitstuk...

Walking Dead 1 :: Vergane dagen & Walking Dead 2 :: Ver van huis (Moore, Adlard & Kirkman)

Het genre van de zombiehorror is terug van weggeweest....

Hercules 1 :: De Thracische Oorlogen deel 1 (Wijaya & Moore)

De bloeddorstige krijgers blijven Dark Dragon Books fascineren. Na...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in