Hercules 1 :: De Thracische Oorlogen deel 1 (Wijaya & Moore)

De bloeddorstige krijgers blijven Dark Dragon Books fascineren. Na Conan en Red Sonja lanceren ze Hercules. De romantische held uit de mythen is mijlenver weg.

De Hercules uit deze strip van Steve Moore en Admira Wijaya is een onbuigzaam plunderaar die nauwelijks als een held te klasseren valt. In dit eerste deel worden Hercules en zijn al even duistere kompanen ingelijfd door de Thracische koning om zijn leger op te leiden tot een gedisciplineerd korps van keursoldaten. Scenarist Moore grijpt deze opdracht aan om de verschillende leden van Hercules’ bende aan de lezer voor te stellen. Ze passen stuk voor stuk in het plaatje van deze harde strip. Hier is geen plaats voor een geromantiseerde Hercules zoals die uit de mythologie naar voren komt en zoals Marvel Comics die gebruikte voor de superheld met dezelfde naam.

De tekeningen in dit eerste deel zijn alleszins verdienstelijk. Admira Wijaya tekent in de gladde computerstijl die in de huidige stripwereld de norm lijkt geworden voor avonturenverhalen. Maleisiër Wijaya tekent voor Imaginary Friends Studios die al jaren instaan voor veel inkleurwerk in Amerikaanse comics. Stilaan nemen ze ook steeds vaker het volledige tekenwerk voor hun rekening, waarvan deze Hercules een resultaat is. Wijaya slaagt er in om de rauwheid van het verhaal te bewaren en zorgt regelmatig voor behoorlijk robuuste passages. Grafisch sluit Hercules alvast perfect aan bij de Conan-strips die Dark Dragon al eerder vertaalde.

Voor de lancering van een comic over Hercules, zocht uitgeverij Radical de oude rot Steve Moore op. Deze Brit schrijft al sinds de jaren ’70 verhalen voor onder meer het legendarische 2000AD. In de volgende decennia maakte hij de overstap naar het schrijven van fictie, tot collega Alan Moore hem kon overhalen om mee in diens America’s Best Comics avontuur te stappen voor het schrijven van verhalen over Tom Strong.

In de Verenigde Staten heeft Moore (Steve dus) na De Thracische Oorlogen alvast een tweede verhaal gemaakt met de titel The Knives of Kush. In Amerikaanse traditie werd hier meteen een andere tekenaar voor aangetrokken. Hoewel deze eerste vertaling dus een aangename kennismaking is, moeten we genieten zo lang het nog kan. Het tweede deel staat alvast aangekondigd voor juli, dus lang wachten hoeven de fans zeker niet. De positieve reacties op de comeback van Conan hebben in elk geval aangetoond dat er een publiek bestaat voor de klassieke avonturenverhalen van zwaardvechtende krijgers. Steve Moore en Admira Wijaya breien daar een donker, maar intrigerend vervolg aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 8 =