Babian :: Halften Dor Av Fetma

Wat moet een mens met het onbegrijpelijke geneuzel van groepen als Sigur Rós en Under Byen? Een mens zou er de Noord-Europese talen haast door gaan haten. Wat eigenlijk niet nodig is, want het is wel degelijk mogelijk om in zulke talen te rocken. Dat bewijst het Zweedse beatpopcombo Babian in ieder geval met Hälften Dör Av Fetma.

Trash is trash en in principe zou het dus geen verschil mogen uitmaken als een garagegroep muziek pleegt te maken in een exotische taal. Integendeel, want de rock-’n-roll is al een redelijk conservatief genre en bijgevolg verdient iedere vernieuwende noot – hoe klein ook — het om warm onthaald te worden. Want wat zou uiteindelijk het lot van Babian zijn indien het combo in het Engels beat-rock-’n-roll zou maken? De groep zou net als de landgenoten van Dee Rangers het zoveelste nostalgische garagegroepje uit een lange rij zijn.

Dat de groep erin slaagt om op te vallen, bevestigt het openingsnummer "Bort Härifrån" meteen: terwijl de melodie als heel klassieke beat-rock-’n-roll klinkt, pakt Babian uit met bijzonder scherpe vocalen, wat het zout op de patatten uitmaakt. Wat Babian met "Ingenting + Ingenting" presteert, is echter nog beter: met een oereenvoudig slagzinnetje als "Ingenting plus ingenting blev nånting" weet het combo immers de taalbarrières te doorbreken, want de tekst betekent effectief wat een mens bij een eerste blootstelling zou denken dat het betekent, namelijk dat de rekensom van niets plus niets iets is.

Babian’s inventiviteit mag gelukkig uit nog meer nummers blijken. Nog zo’n hoogtepunt is "Jordens Dragningskraft", dat met de combinatie van een overdreven Frans accent en het sporadische, eenzame geluid van een vals gestemde snaar niet nog meer als rock-’n-roll had kunnen klinken. Hetzelfde geldt voor het overdreven gearticuleerde "Öppna Ögonen", een nummer waarin echt iedere lettergreep bol staat van de rock-’n-roll.

Toch heeft Babian eveneens een subtieler kantje. Dat bewijst de groep met "Vi Lär Oss Så Bra", een dromerig nummer in de stijl van The Velvet Underground, dat enkel nog in het refrein als het restant van Hälften Dör Av Fetma klinkt. Het liedje is natuurlijk maar een kleine, geïsoleerde voltreffer, maar het bewijst net als het zonovergoten, instant meefluitbare "Ska Vi Dansa Först" dat Babian erin slaagt voldoende afwisseling te brengen, wat in het conservatieve rock-’n-roll-circuit al een heuse prestatie op zich is.

Dat maakt dat het halverwege Hälften Dör Av Fetma eigenlijk al helemaal duidelijk is wat de eindbalans van het plaatje is. Babian is het soort groep dat er probleemloos in slaagt om een handicap tot een actief om te buigen. Na één luisterbeurt is een mens er namelijk al helemaal van overtuigd dat de Zweedse taal rockt, terwijl het kleinste kind weet dat het geen eenvoudige opdracht kan zijn om een Germaanse minderheidstaal swingend te laten klinken. Onnodig hier nog aan toe te voegen dat de band geen elfengeneuzel nodig heeft om tot dat resultaat te komen. Babian’s lekkere lawaai volstaat namelijk ruimschoots.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 3 =