Ronson Inc. 1 :: De Afrekening (Oosterveer & Ritstier)

De Nederlandse striprotten Minck Oosterveer en Willem Ritstier maken voor het eerst een klassieke western. Ronson Inc. is een eerste deel dat een wisselvallige indruk nalaat.

In het kleine afgelegen dorpje Dampart is het detectivebureau Ronson Inc. gevestigd. Ze leveren een verbeten concurrentieslag met het grote agentschap van Pinkerton, maar alle detectives van Ronson Inc. zijn stuk voor stuk stevige vechtersbazen die hun huid en die van hun klanten duur verkopen. Tijdens een geldtransport worden de begeleiders van Ronson Inc. in de val gelokt door hun concurrenten. De bittere strijd ontaardt nog verder.

In De Afrekening leren we een voor een de verschillende hoofdpersonages uit deze reeks kennen. De mannen zijn stoer en mysterieus, de vrouwen evenzeer stoer maar ook ongelooflijk wulps. De auteurs kiezen ervoor om het voorstellen van de personages te combineren met een avontuurlijke plot. Deze ambitieuze aanpak werkt in de tweede helft van het album echter averechts. Het verhaal ontaardt in een wanordelijke chaos van actiescènes zonder al te veel orde. Zo viel ons het grote verschil op tussen het zorgvuldig geconstrueerde eerste deel van dit album, waar de rest nergens heen leek te gaan en ons verloren liet lopen in de overdaad aan personages en verwikkelingen.

Ook de tekeningen van Minck Oosterveer staan niet op het constante niveau dat we van hem gewoon zijn geworden. Zelfs zijn Amerikaanse werk voor The Unknown (op scenario van Mark Waid) bleef van een hoog niveau, ondanks de grote werkdruk in de Amerikaanse stripwereld. Wellicht heeft het werk voor Ronson Inc. hier onder geleden, want de pagina’s ogen naar het einde toe steeds onevenwichtiger van kwaliteit.

De Afrekening verscheen in voorpublicatie in het vernieuwde Eppo. In de jaren ’70 en ’80 was Eppo bijzonder populair in Nederland en deels ook in België. Het lanceerde succesreeksen als Storm, Franka en Agent 327. In 1988 verdween de naam Eppo, tot Rob Van Bavel in 2008 besloot het opnieuw een kans te geven. Onder zijn impuls bleek het vernieuwde Eppo een groot succes, volgens het beproefde recept. Tegelijk worden er geregeld ook nieuwe reeksen gelanceerd. Zo was Ronson Inc. ook een creatie die speciaal voor de nieuwe Eppo gemaakt werd. Momenteel bereiden de auteurs een tweede deel voor, dat een doorbraak moet betekenen voor de reeks. Na dit eerste album zijn wij alleszins niet volledig overtuigd door Ronson Inc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − vier =