Soeperman 1 :: Redt het wel alleen (Uilenbroek & Ritstier)

Met de herstart van Eppo komen ook tal van oude helden opnieuw op de proppen. En zo krijgen de hilarische avonturen van Soeperman eindelijk een vervolg.

In het ter ziele gegane striptijdschrift Eppo Wordt Vervolgd debuteerde Soeperman aan het einde van de jaren tachtig. Een eerste album van de absurde verhalen van Klark Kont en zijn machtige alter ego verscheen in 1988 in de reeks Ster Strips van Oberon. Doorheen de jaren volgden nog albums bij verschillende uitgeverijen. Wanneer het tijdschrift Eppo opnieuw van start ging, begonnen ook tekenaar René Uilenbroek en scenarist Willem Ritstier met nieuwe verhalen over Klark Kont, alias Soeperman. Met Redt het wel alleen verscheen nu een eerste album bij uitgeverij Don Lawrence Collection. De kortverhalen in Eppo lopen vooralsnog door, dus een tweede album ligt in het verschiet.

Absurde woordgrapjes en vreemde verhaalwendingen zijn schering en inslag bij Soeperman. De krankzinnige logica en dwaze humor sloegen aan bij een breed publiek en de strip werd al snel een van de lievelingen van de Eppo-lezers. Door de sporadische uitgavengeschiedenis is Soeperman echter nooit uitgegroeid tot een populaire reeks. In de nieuwe Eppo gaat het steeds om korte verhalen, die nu voor het eerst gebundeld worden in dit eerste deel. Loes, de mooie vriendin van Klark, verlaat hem voor Leo de egel. Leo komt al snel op zijn stappen terug. Klark blijft een superheld die als een soort klusjesman de burgers in nood ter hulp schiet. De vreemde creaties van Ritstier blijven voorbeelden van fijne absurditeit. Hij mengt doorheen zijn vondsten ook verwijzingen naar de (Nederlandse) actualiteit.

De tekeningen van René Uilenbroek zijn doorheen de jaren iets afgelijnder geworden en hebben zo een deel hun details verloren. Toch behouden ze hun vlotte en cartooneske afwerking, die bij momenten de inspiratie van undergroundgrootheden als Robert Crumb verraadt. In het dagelijkse leven is Uilenbroek nog steeds een reclametekenaar, die met tekenwerk in opdracht zijn brood verdient. Naast Soeperman tekende hij voor het vroegere Suske & Wiske Weekblad de strip Stanley, ook op scenario van Willem Ritstier. Van die reeks verschenen drie delen. Nu is hij echter opnieuw aan Soeperman verbonden, en opnieuw lijkt de strip aan te slaan bij de lezers.

Ook meer dan twintig jaar na de eerste verschijning blijft Soeperman een schitterende humorstrip, waaraan de auteurs zichtbaar veel plezier beleven. De dynamiek van de verhalen vormt een perfecte combinatie van de hoge dosis humor. De strip vermijdt op die manier handig gedateerd over te komen. Dit eerste deel van een nieuwe Soeperman-reeks doet alleszins het beste vermoeden voor eventuele vervolgalbums. Wij hopen alleszins dat die er mogen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + tien =