Lord of Burger 1 :: De kruidentuin (Balak, Zimra, Barbucci, Arleston & Alwett)

Met Lord of Burger doet de culinaire strip zijn intrede. Vakman Christophe Arleston bereidt een smakelijk geheel, afgewerkt met aantrekkelijke maar soms misplaatste tekeningen.

Hoe zou het zijn op te groeien met een vader die sterrenchef is? Arthur en Ambre stellen zich die vraag niet, want Alexandre Caprese is de chef in het toprestaurant De Kruidentuin. Ambre is geïnteresseerd in Japanse levenswijsheden en Arthur kookt vol overgave in een hamburgertent. Wanneer Alexandre onverwacht overlijdt, worden broer en zus gedwongen om het restaurant draaiende te houden. Dit verloopt zeker niet van een leien dakje. Torenhoge schulden en lastige recensenten maken het De Kruidentuin nieuwe stijl alvast bijzonder lastig.

Dat het leven in een restaurant tot de verbeelding spreekt, wisten we al door de talloze televisieprogramma’s die over koken gaan. Christophe Arleston (o.a. Lanfeust Van Troy, De Wouden van Opaal) neemt deze trend over en toont in Lord of Burger dat een restaurant boordevol intriges kan zitten. Het verhaal van Ambre en Arthur boeide ons alleszins meer dan de laatste drie Lanfeusten bij mekaar konden. Zo toont hij net voldoende de verborgen talenten van Arthur, zodat we als lezer al kunnen vermoeden dat hij in de komende delen zeker zal uitgroeien tot een topkok.

Voor het tekenwerk werd Alessandro Barbucci (Sky Doll) ingeschakeld als artistiek leider. Wat dit precies inhoudt, blijft ons een raadsel. Hij is er alleszins in geslaagd om met Balak en Rachel Zimra een getalenteerd tekenduo in huis te halen. Ze combineren de aantrekkelijke Disney-stijl van Barbucci met de dynamiek van de manga. Jammer genoeg is dat snelle tekenwerk niet overal even goed op zijn plaats. Zo wringt het hier en daar met het statige karakter van een sterrenrestaurant. In de keuken benadrukt het wel mooi de nervositeit en explosiviteit. Misschien moet er hier nog een gewenningseffect optreden, daarvoor wachten we op het volgende deel.

Woordspelingen zijn bij een recensie als deze gemakkelijk te maken, maar om af te sluiten laten we ons toch even gaan: deze eerste Lord of Burger doet smaken naar meer culinaire pret. Topscenarist Arleston beschikt over een herwonnen bron van inspiratie die de humor in dit album niet zo over the top maakt als in veel van zijn ander recent werk. Ook de verhaalstructuur is heel wat soberder dan in de chaosbrij die we in Lanfeust recent meemaken. Hoe marketinggewijs geniaal en creatief oppervlakkig het uitgangspunt van deze reeks ook mag lijken, toch hebben de auteurs met De Kruidentuin een straffe opening van deze nieuwe reeks geforceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =