Winth 1 :: Wie winth zaait, zal storm oogsten (Van Kooten & Ritstier)

Met Winth investeert de Nederlandse uitgeverij Bee Dee opnieuw in talent van eigen bodem. De bedoeling is dat deze reeks uiteindelijk zes delen zal tellen. Het startschot is alvast veelbelovend, maar zorgt tevens voor wat verwarring.

In 2006 maakte de Nederlandse tekenaar Adri Van Kooten veel indruk met het album Spertijd. Op scenario van Pieter Van Oudheusden tekende hij een kafkaïaans oorlogsverhaal waarmee hij de smet van het weinig enthousiast onthaalde Quark (scenario van Martin Lodewijk) vakkundig wegvaagde. Plots keek striplezend Nederland en Vlaanderen halsreikend uit naar zijn nieuwe project. Al snel bleek hij voor scenarist Willem Ritstiers verhaal Winth gekozen te hebben. Ritstier is vooral bekend van zijn samenwerkingen met Minck Oosterveer, waarvan Nicky Saxx en Trunk de bekendste voorbeelden zijn.

In dit eerste deel wordt de centrale intrige van de reeks aan de lezer voorgeschoteld. Het Spinsel is de moordenaar van keizer Zhihar. De keizer stuurt hem op pad om drie wijzen uit te schakelen. Zijn laatste slachtoffer weet zich echter voort te planten via Isaya. Zo heeft de keizer nog geen gewonnen spel in zijn zoektocht naar de wereldheerschappij.

Wanneer we, na het lezen, de korte inhoud bekeken, vielen we een beetje uit de lucht. Dit eenvoudige verhaal wordt in dit eerste deel op een heel verwarrende manier gepresenteerd. Het kan aan ons liggen, maar de samenvatting op de achterkaft bewijst meer diensten dan noodzakelijk zou mogen zijn. Ritstier en Van Kooten kiezen er voor om voortdurend van lokatie en personage te veranderen. Hier loopt het echter regelmatig mis, aangezien er te weinig aandacht wordt gegeven aan het aanduiden van tijds- en lokatiesprongen. Het resultaat is een heel moeilijk te volgen stripverhaal.

Naast deze verwarring valt er aan Winth 1 echter voldoende te genieten om hoopvol uit te kijken naar het tweede deel, dat eind 2008 verschijnt. Van Kootens stijl heeft zich sinds Spertijd nog verder ontwikkeld en vooral zijn figuren bewegen steeds overtuigender. Verder is het vooralsnog een raadsel waar de titel Winth vandaan komt. Wellicht zal het tweede deel hier een antwoord op bieden. Ook de komst van de nakomeling van de laatste wijze brengt heel wat verwachtingen met zich mee.

Winth belooft een echt epos te worden in het land van de rijzende zon. Het lijkt alsof de beide auteurs voor deze strip een nieuwe beeldtaal willen hanteren, al blijft het voorlopig nog even zoeken naar het goede evenwicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − zes =