Sextape (Cadene)

Met haar KSTR-collectie blijft Casterman verbazen. Thomas Cadène is een nieuwe openbaring met Sextape. Het album kronkelt en zindert van de ambitie.

Op haar 31ste is Anja een gepasseerde ster van het lichte lied. Haar wereldsuccessen liggen al even achter haar en de pogingen om opnieuw aan te knopen bij dat succes, zijn even pijnlijk als ze talrijk zijn. Toch broedt ze op een plan dat haar opnieuw wereldberoemd zal maken. Dat plan omvat ook Will, een bewoner uit de buurt waar Anja’s villa staat. Hij wordt door Anja in een vreemd spel van voyeurisme betrokken. Dit spel mondt uit in een poging om van haar eigen leven een kunstwerk te maken, een uiting van haar onverzettelijke geloof in het eigen talent.

Thomas Cadène is een jonge Franse illustrator en striptekenaar die bij de KSTR-collectie van Casterman eerder al de (door de kritiek) opgemerkte albums Regards Croisés (met scenarist Gilles Aris) en Rosalinde maakte. Met Sextape maakt hij echter een serieuze sprong op de ladder. In zijn eerdere albums werd zijn verteldrift nog onvoldoende vergezeld door de ervaring van een doorgewinterd verteller, wat soms de leesbaarheid parten speelde. In Sextape construeert hij een gelaagde plot die de lezer vastgrijpt en pas aan het einde weer loslaat, na een dolle rit door de verknipte psyche van zijn personages. Als scenarist staat Thomas Cadène nu al op een bijzonder hoog niveau. Het is voor de lezer van zijn albums elke keer opnieuw een verrassing waarmee hij nu op de proppen zal komen , terwijl vele vakgenoten zich niet vergenoegen in het perfectioneren van hun typische stijl.

Grafisch zal deze Sextape niet iedereen bevallen. Daarvoor blijft Cadènes expressieve en krasserige stijl te ‘lelijk’. Al zijn figuren zien er uit alsof ze een karrenvracht dubieuze geheimen met zich mee dragen. Ook zijn kleurenkeuze bij dit album is zeker en vast geen spek voor ieders bek. Voor ons droeg het evenwel perfect bij tot de leeservaring van Sextape, maar echt aangenaam en vriendelijk oogt het allemaal niet.

Casterman vertaalde eerder al twee albums van Bastien Vivès (De Smaak van Chloor en recent In Mijn Ogen) uit de KSTR-collectie. Wat ons betreft mag Sextape daar gerust aan toegevoegd worden. Het toont een ambitieus verteller in grootse doen. KSTR maakt weerom duidelijk waarom het vandaag gezien kan worden als een heus laboratorium voor jong talent. Dat jong talent krijgt met verzorgde albums van gemiddeld 100 pagina’s een uitzonderlijk forum binnen een gevestigde uitgeverij. Thomas Cadène heeft dat vertrouwen alvast niet beschaamd met dit geweldige album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − 7 =