Open Circuit :: iNTERaCT 2010 – Evan Parker’s Electro-Acoustic Ensemble :: topimprovisatie in Hasselt

Volgend weekend (21-22 mei) vindt in Hasselt de derde editie plaats van het tweejaarlijkse iNTERaCT-festival, een grootschalig initiatief dat hedendaagse improvisatie in de kijker stelt, en dat voor de derde keer op rij met een indrukwekkende reeks gasten.

Draaide het in 2006 en 2008 om een even uitgebreide als eclectische samengestelde muzikantengroep, met namen uit verschillende continenten en generaties, dan wordt het programma deze keer bepaald door een reeds bestaande band. Nu ja, dat het er niet op de klassieke manier aan toe zal gaan, dat staat nu al vast, want spilfiguur/saxofonist Evan Parker, die zelf mag kiezen voor de specifieke inkleuring van deze twee dagen, heeft nu al tips van de sluier opgelicht die doen uitkijken naar die twee dagen.

Zijn Electro-Acoustic Ensemble, de naam zegt het zelf, probeert akoestische en elektronische elementen samen te brengen, wat betekent dat ‘reguliere’ instrumenten de strijd aanbinden met elektronische. Met dat ensemble bracht Parker intussen al vijf albums uit, werkstukken met een vaak imponerende gelaagdheid en verfijning die verder gaan dan de veelbekende free jazz interacties. Orde en chaos wisselen elkaar af, net als moderne compositie, vrije improvisatie en pure avant-garde. Soms heeft het iets mysterieus en bezwerend, zoals het werk van Zaum, dan weer klinkt het dreigend en haast onontwarbaar complex.

Opmerkelijk is ook dat het ensemble blijft uitdeinen. De kern werd steeds gevormd door het klassieke Parker trio (naast Parker ook drummer Paul Lytton en bassist Barry Guy), met daarnaast pianist Agusti Fernandez en violist Phillip Wachsmann en intussen een zestal elektronicamuzikanten. Voor het meest recente album The Moment’s Energy (dat net als de andere platen van deze band op het gerenommeerde ECM-label werd uitgebracht) en deze tweedaagse werd de bezetting uitgebreid met klarinettist Ned Rothenberg, trompettist en rijzende ster van de avant-garde Peter Evans en Ichikawa Ko, die de Japanse sho bespeelt. Een veertienkoppig gezelschap, bestaande uit vijf nationaliteiten, drie generaties en een onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden.

De twee dagen worden ook op een bijzondere manier ingevuld: op vrijdag 21 mei zal er immers gewerkt worden met break ups, verschillende constellaties die de strijd zullen aangaan met plaats en tijd, wat zal leiden tot solo-, duo-, trio- en andere performances. Op zaterdag 22 mei zal het Electro-Acoustic Ensemble in z’n geheel aantreden, wat ongetwijfeld voor een monumentale geluidservaring zal zorgen. Wat er ook van is, onder leiding van Parker, een legendarische virtuoos die al meer dan veertig jaar het gezicht van de free jazz, vrije improvisatie en avant-garde mee helpt bepalen, zal dit ongetwijfeld uitdraaien op twee avonden vernieuwende en confronterende hedendaagse muziek die het conformisme aan z’n laars lapt.

Als bonus zullen tijdens deze twee dagen ook de opnames van de vorige editie, gemaakt door Pierre-Michel Zaleski, getoond worden. Meer info en mogelijkheid tot reservatie vindt u op de website van KC BELGIE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × twee =