FESTIVALPARCOURS :: Les Nuits Botanique 2010 :: De andere kant van de Belgische rock

De eerste echt warme dagen zijn net achter de rug, en dan gooit de Brusselse Botanique ramen en deuren open voor Les Nuits Botanique: elf hete nachten barstensvol optredens met de grootste, maar ook de kleinste namen, met verleden, heden en toekomst van de muziek. En die blijkt men ook over de taalgrens te vinden.

Goed, natuurlijk staat Les Nuits Botanique bekend om zijn waar smörgåsbord aan straffe internationale acts, maar mag het ook eens gaan over die andere kant van het festival? In tijden waarin het soms wat ’eigen rock eerst’ lijkt — met meer dan de helft Vlaamse artiesten in een lijst als De Afrekening vraagt een mens zich soms af of er in het buitenland dan geen goeie muziek meer wordt gemaakt — trekt de Botanique de blik immers naar Brussel en over de taalgrens. Ook daar bougeert immers heel wat in repetitiekoten allerhande. We geven u maar enkele van de meest interessante acts die zich ophouden in de andere helft van het land.

Om te beginnen: MLCD. Vroeger heetten ze nog My Little Cheap Dictaphone, maar dat is sinds de release van hun puike derde album The Tragic Tale Of A Genius ingekort tot vier simpele letters. De groep is een bijzonder uniek project van RedBoy (Hollywood Porn Stars) dat geen traditionele pop of rock standaardproducties brengt, maar wel een grensverleggend samenraapsel van muziek, literatuur en theater. The Tragic Tale Of A Genius is dan ook een soort moderne pop opera; het resultaat van twee jaar arbeidsintensief werk, dat rockmuzikanten met symfonische muzikanten verenigt. Live worden daarbij nog vakmensen uit de film- en theaterwereld bijgehaald en de toeschouwer wordt gegarandeerd in een lichtjes gek en surrealistisch cabaret meegesleurd. Niet klein, niet goedkoop, maar zeker niet te missen op Les Nuits.

Op zaterdag 8 mei in het Cirque Royale.
http://www.myspace.com/mylittlecheap


Op een nieuwe plaat van The Tellers zit niet weinig volk te wachten. Na de release van hun eerste album drie jaar geleden, tourde de groep intensief door Europa. Op die trektocht legde de groep de basis voor de opvolger van dat succesvolle debuut. Er zijn contacten met buitenlandse labels zoals V2 in Frankrijk en Home Sleep in Italië, maar voor een thuismatch zeiden ze geen neen. Op Les Nuits stellen The Tellers hun tweede album eerst voor.

Op La Nuit Belge op dinsdag 11 mei in heel de Botanique.
http://www.myspace.com/thetellers


Nog een grote naam, al zegt die u op het eerste gezicht misschien niets, is David Bartholomé. Bekender is hij van zijn groep Sharko, maar de frontman maakt gebruik van de pauze van die band om zijn muziek solo voor te stellen. Op het podium is Bartholomé niet langer alleen songwriter, maar ontpopt hij zich ook tot een ware stand-up comedian… Typisch voor zijn optredens zijn de gekwelde liedjes gemixt met de absurde humor die de Sharko fans al langer kennen.

Op La Nuit Belge op dinsdag 11 mei in heel de Botanique.
http://www.myspace.com/eddymerde


De jonge garde wordt vertegenwoordigd door Lucy Lucy!. De groep heeft zich pijlsnel een plaats weten te veroveren op de Belgische muziekscène en kan zich ondertussen meten met bands zoals Girls in Hawaii, The Tellers en Sharko. Lucy Lucy! werd onlangs opgevist door het Brusselse label 62TV Records en bracht in september vorig jaar al een eerste EP uit met als titel "The Morning Can Wait" die zes korte, catchy rock/folk- tracks verzamelt. Single "Clock" zorgde voor de doorbraak en ook het nieuwe "I can give it" krijgt veel airplay. Een echt debuut wordt pas verwacht in het najaar, maar op Les Nuits kunt u dit next big thing al eens aan het werk zien.

Op La Nuit Belge op dinsdag 11 mei in heel de Botanique.
http://www.myspace.com/wearelucylucy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + negentien =