R.I.P. Malcolm McLaren

Muzikant en producer Malcolm McLaren is gisteren op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. McLaren, die vooral bekend werd als de flamboyante manager van Sex Pistols, zal herinnerd worden als een grensoverschrijdend artiest die zijn sporen niet enkel in de muziek- maar ook in de modewereld naliet.

Malcolm McLaren werd geboren in Londen, waar hij een moeilijke jeugd doormaakte. McLaren’s moeder en stiefvader waren er niet voor de jonge Malcolm, die zich daarom in zijn eigen wereldje terugtrok. Toch broeide er vanalles in McLaren’s hoofd. In zijn tienerjaren ging hij naar het kunstonderwijs, waar hij zijn passie voor mode ontwikkelde.

Zijn ideeën omtrent mode kregen gestalte toen McLaren na zijn studies een eerste boetiek opende. Met extragante en theatrale creaties werd zijn winkel al snel een hit in artistieke middens. Het was via die weg dat McLaren in contact kwam met de Amerikaanse punkband New York Dolls. McLaren werd aangezocht podium-outfits voor de band te ontwerpen maar nog geen jaren later gaven de New York Dolls er de brui aan.

McLaren had echter van het muziekwereldje geproefd en was niet zinnens het rockmilieu langs de achterdeur te verlaten. Hij was verkocht toen hij het veelbelovende The Strand aan het werk zag en nam het managerschap van de punkband op zich. The Strand werd op McLaren’s aangeven omgedoopt tot Sex Pistols en McLaren tekende mee het controversiële imago van de band uit. Een bekende uitspraak van McLaren uit die tijd is dat hij zich achter de groep zette opdat gitarist Steve Jones niet meer in zijn boetiek zou komen stelen.
Maar de samewerking verliep niet zonder slag of stoot en binnenskamers heerste er al gauw vooral chronische ruzie. Tussen McLaren en Johnny Rotten kwam het niet meer goed en niet veel later was het einde van het turbulente bestaan van Sex Pistols een feit.

In de jaren ’80 werd de manager ten slotte zelf muzikant. McLaren’s muziek was veelzijdig en ging veel breder dan het punkgeluid van zijn voormalige protégés. Hij stoeide met funk en hiphop en zowel rockgroepen als hiphop-acts verklaarden doorheen de jaren door (zowel de muzikant als de mens) McLaren te zijn beïnvloed, niet in het minst omwille van zijn rebelse karakter.

Toen eind vorig jaar kanker bij McLaren werd vastgesteld besloot de man zijn ziekte zo goed mogelijk voor de buitenwereld verborgen te houden. Nog tot eind februari verscheen hij gewoon in het publiek. Zijn plotse overlijden komt dan ook behoorlijk onverwacht. McLaren stierf vredig in zijn slaap, bijgestaan door zijn familie.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + acht =